Meer BodyFacts
Hoeveel koekjes kan jij op?
Voeding Koolhydraten Eiwit

Hoeveel koekjes kan jij op?

Thomas Esselink
Thomas Esselink

We weten inmiddels dat afvallen wiskundig gezien niet zo moeilijk is. Psychologisch blijft het natuurlijk wel een uitdaging. Maar zonder kennis kan je geen goede (lees: verstandige) keuzes maken. Waar een kilo een kilo is, is een koekje niet gewoon een koekje, is kip geen kip en spaghetti geen spaghetti!

Vandaag is het tijd voor wat plaatjes. Want keuzes zijn vaak niet eens zo moeilijk. Maar dan moet je wel weten waar je voor kiest. Een product is namelijk altijd opgebouwd uit deze bestanddelen. Je lichaam weet niet dat je een roze koek in je mond stopt, die ziet enkel de verschillende bouwstenen waaruit die roze koek is opgebouwd. Die verschillende bestanddelen maken wel het verschil of jij te veel of te weinig van je dagelijkse behoefte aan koolhydraten, vetten, eiwitten en calorieën binnen krijgt.

Eén roze koek⁣⠀ ⁣
234 kcal, 32g koolhydraten, 10g vetten⁣⠀ ⁣

Eén Marie biscuits⁣⠀ ⁣
18 kcal, 3g koolhydraten en 1g vetten ⁣⠀⁣

12 Kleine Marie biscuits ⁣⠀ ⁣
216 kcal, 36g koolhydraten en 12g vetten⁣⠀⁣

Een roze koek is al bijna 250 kcal. Als je 1500 kcal op een dag mag eten (om je doel te bereiken) dan is dat al 1/6e deel van je dagelijkse behoefte. Maar tegelijkertijd zit je hoog in je koolhydraten en vetten en zitten er geen eiwitten in!  Je kan ook kiezen voor 6 kleine Marie biscuits. Dan heb je de helft van de kcal als één roze koek. Welke kies jij?

100 gram vegetarische kaasschnitzel (1 stuk)⁣⠀⁣⠀ ⁣
225 kcal, 6,5g eiwitten, 20g koolhydraten, 13g vetten, 2g vezels⁣⠀⁣⁣

100 gram vegetarische kipstuckjes ⁣⠀⁣⠀ ⁣
154 kcal, 20g eiwitten, 5g koolhydraten, 4,4g vetten, 7,6g vezels⁣⠀⁣

Wat valt je op? Beide zijn vleesvervangers. Maar de een heeft meer calorieën, meer koolhydraten, meer vetten en minder eiwitten. De vegetarische kaasschnitzel is hier de minder verstandige keuze. Wanneer je deze eet krijg je teveel van het slechte en te weinig van het goede. Maar soms is het wel gewoon lekker, dus kijk hoe het in jouw dagschema past. Heb je al genoeg eiwitten op en te weinig koolhydraten en vetten, dan past het wel. Daarnaast bevatten niet alle kant-en-klare vleesvervangers voldoende ijzer en vitamine B12.

100 gram kipfilet (rauw): 110 kcal, 23 gram eiwitten, 0 gram koolhydraten, 1 gram vetten⁣ ⁣

100 gram kipburger (rauw): 271 kcal, 15 gram eiwitten, 11 gram koolhydraten, 19 gram vetten⁣ ⁣

Hier hetzelfde verhaal als bij de vegetarische kaasschnitzel. Vind je het lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen, dan is het onbewerkte vlees een betere uitkomst. Eiwitten zijn van belang, het zijn namelijk de bouwstenen van ons lichaam. Het lichaam is continue bezig met het opbouwen en afbreken van eiwitten. Ze zijn nodig voor de vernieuwing en opbouw van cellen en spieren en dus ook belangrijk voor het aanmaken en behouden van spierweefsel.

90 gram spaghetti⁣⠀⁣⠀⁣⠀⠀ ⁣
359 kcal, 67 gram koolhydraten⁣⁣

90 gram courgetti⁣⠀⁣⠀⁣⠀⠀ ⁣
26 kcal, 5 gram koolhydraten⁣⠀⁣

Vergelijkbare producten wanneer je er functioneel naar kijkt. Maar de een is natuurlijk een graanproduct en de ander een groenteproduct. Persoonlijk kies ik graag voor een bord echte spaghetti, maar als ik de hele dag al veel koolhydraten heb gegeten dat is de courgetti een uitkomst. Zeker wanneer je er een eiwitrijke saus bij doet. Kies je voor de echte spaghetti, overweeg dan een volkoren variant.