Het geheim van afvallen
Afvallen is wiskundig gezien niet zo moeilijk. Je neemt gedurende langere tijd minder energie (voeding) in dan je nodig hebt. Toch is afvallen is voor veel mensen een eeuwig durende strijd. Het blijkt namelijk verdomd lastig om deze simpele regel langere tijd vol te houden. Voor een duurzaam resultaat zul je namelijk je gewoonten moeten aanpassen, dien je consistentie te creëren en zal je moeten omgaan met stress. Stuk voor stuk grote uitdagingen.
Wat gebeurt er in ons lichaam?
Om af te vallen dien je een negatieve energiebalans te creëren. Energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën. We dienen daarom te zoeken naar een negatieve kilocalorieën balans.
Wanneer heb je balans? Als de inname van energie (voeding) gelijk staat aan het verbruik van energie (oa. beweging). De inname wordt bepaald door wat we eten en drinken. Het verbruik uit zich in de energie die nodig is om te leven en te bewegen. Om af te vallen moeten we deze balans verstoren.
In beginsel kunnen we met deze informatie drie kanten op:
- Minder energie binnen krijgen (voeding)
- Meer energie gaan verbruiken (beweging)
- Een combinatie van beide
In de praktijk zal je het meeste rendement behalen door je te concentreren op de energie inname. Enkel concentreren op het verhogen van het verbruik (sporten) lijkt minder effectief te zijn.
Hoe je het went of keert, afvallen is een gevolg van (langdurige) negatieve energiebalans. Er zijn heel veel programma’s en mensen die anders beweren en de rol van calorieën ondermijnen. Het ligt aan suiker, insuline of vaak gehoord hormonen . Ontkennen dat afvallen een gevolg is van je energie inname is hetzelfde als het ontkennen van de wet van de zwaartekracht.
Dat het simpel is wil niet zeggen dat het makkelijk is. Want afvallen hebben we allemaal wel eens gedaan. Maar hoe kan je het volhouden? Hoe kan je duurzaam afvallen?
De psychologie van afvallen
De meeste mensen lukt het om af te vallen, maar om daarna niet opnieuw aan te komen blijkt erg lastig. Het betreft een aanpassing op wat je jaren gewend was om te doen. Om blijvend af te vallen dien je deze nieuwe levensstijl vast te houden. Nieuwe gewoontes creëren, consistent blijven, je omgeving managen en alle daarbij behorende stress. Dit is geen eenvoudige taak. Wij geloven in motivation through education. Het is makkelijker je doel te realiseren wanneer je kennis hebt over voeding, het proces en welke houding je wilt ontwikkelen.
Bedenk goed waarom je zou willen afvallen. Er zijn goede en slechte redenen om af te vallen. Dat is voor iedereen anders. Wel geloven wij dat afvallen een middel moet zijn en geen doel op zich. Een middel om je goed te voelen, trots te zijn, energie te hebben en om je gezondheid te verhogen. Aan deze doelstellingen zit ook geen specifiek getal of gewicht. De beste versie van jou is niet een kopie van de beste versie van iemand anders.
Vaak is die beste versie een slankere versie van de persoon die je nu bent, maar een gezondere lichaamssamenstelling is niet enkel gebaseerd op gewichtsverlies.
Consistentie is de sleutel naar succes
Een einddoel hebben is goed, dan weet je immers waar je het voor doet. Maar de route daar naar toe is veel belangrijker. De bestemming kan namelijk ver in de toekomst liggen, dat is niet tastbaar en het vergt veel discipline om lange tijd vol te houden. Discipline en wilskracht zijn geen onuitputbare bronnen. Op het proces er naar toe heb je wel directe invloed, jij bepaalt elke dag welke stappen je neemt.
Om een overzichtelijk plan te hebben werk je met procesdoelen. Zo kan je focus houden door steeds deze tussenstappen in het zicht te houden. De ervaring leert dat het behalen van doelen enorm motiveert. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken door alleen op het einddoel te richten?
Tot slot
Het enige dieet wat werkt is een dieet wat jij kan volhouden. Het woord dieet past hier dan ook eigenlijk niet in. Je dient een levensstijl te vinden die bij jou past en die je daarom kan volhouden. Het gaat om minder maar wel voedzaam blijven eten om op die manier invloed uit te oefenen op de (negatieve) energiebalans).
Er zijn geen shortcuts, enkel consistentie leidt tot een duurzaam resultaat.