Alles over foliumzuur

Alles over foliumzuur

Vitamines zijn gezond, we hebben ze nodig voor een goede gezondheid. Vitamines krijgen we binnen via voeding. Dit betekent dat bij een gezond voedingspatroon je alle vitamine voldoende binnen krijgt, maar soms heb je extra vitaminen nodig. In dit artikel vertellen wij jou alles over foliumzuur (vitamine B11).

Wat is Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine, ook wel vitamine B11 genoemd. Het is onderdeel van het vitaminen B en wordt niet door het lichaam aangemaakt. We kunnen deze vitamine dus alleen uit voeding of een supplement halen.

Foliumzuur kennen we vooral als vitamine die belangrijk is voorafgaand en tijdens de zwangerschap. Foliumzuur is namelijk zeer belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby. Bij een tekort kan de baby tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen, een bekend voorbeeld hiervan is het ‘open ruggetje’.

Wat doet Foliumzuur

Foliumzuur is cruciaal bij zwangerschappen, maar ook voor ieder ander is het een belangrijke vitamine. Foliumzuur helpt bij:

Voor meer energie

Foliumzuur ondersteunt bij het verminderen van vermoeidheid en het behouden van een fit gevoel.

Voor het bloed

Speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen.

Voor de weerstand

Helpt het lichaam ontgiften, ondersteunt het immuunsysteem en laat het lichaam een goede weerstand op te bouwen.

Voor de hersenen

Foliumzuur speelt een rol bij het verbeteren van de hersenfuncties. Het is een belangrijke vitamine voor het concentratievermogen, geheugen en de leerprestaties. Bovendien is het goed voor de gemoedstoestand en draagt het bij aan weerstand tegen stress.

Foliumzuur zwangerschap

Wanneer je zwanger wilt worden is het aan te raden om foliumzuur als supplement in te nemen. Foliumzuur helpt voor een goed verloop van de zwangerschap en een gezonde opbouw van de baby en draagt bij tot de vorming van de placenta. Daarnaast ondersteunt het de groei van je nog ongeboren kindje tijdens de zwangerschap.

Wanneer er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan foliumzuur is in het lichaam van de moeder, kan de baby tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen. Het bekendste voorbeeld hiervan is een ‘open ruggetje’. Ook andere afwijkingen komen voor, zoals een hazenlip of hartafwijkingen.  

Ook het voedingspatroon is heel belangrijk. De kans om zwanger te worden wordt medebepaald door het voedingspatroon van beide ouders. Een gezond eetpatroon rijk aan groenten, fruit, vis, volle granen en weinig bewerkte voeding, snacks, vlees en plantaardige oliën bevat veel foliumzuur.

Advies voor foliumzuur bij zwangerschappen:

Het algemene advies is om 4 weken voor de bevruchting al te beginnen met foliumzuur. Je kunt bijvoorbeeld beginnen wanneer je stopt met de pil. Gebruik het supplement tot je 10 weken zwanger bent.

Waar zit foliumzuur in

Voeding waarin foliumzuur (B11) voorkomt :

  • Fruit
  • Bladgroenten vooral spinazie
  • Broccoli
  • Asperges
  • Wortelen
  • Tomaat
  • Alfalfa
  • Zeekraal
  • Avocado
  • Aardappelen
  • Volkoren granen
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Eieren
  • Vlees
  • Lever en niet
  • Oesters
  • Zalm

Let op: koffie en alcohol zorgen voor een verminderde opname van foliumzuur.

Wanneer beginnen met foliumzuur

Wanneer je gezond en varieert eet kun je genoeg foliumzuur uit voeding halen. Tijdens de zwangerschap en voordat je zwanger wordt is het echter wel belangrijk het als supplement aan je voeding toe te voegen

Het advies voor zwangere is om dagelijks 400 microgram te slikken, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die je via het eten binnenkrijgt. Begin minimaal 4 weken voor de mogelijke zwangerschap en blijf het nemen tot na de 10e week van de zwangerschap.

Wanneer stoppen met foliumzuur

Na de 10e week in een zwangerschap is het niet meer nodig om extra foliumzuur te nemen. Er is geen medische reden om het supplement langer door te slikken, dus aanbevolen wordt om dan echt te stoppen.

Hoeveel foliumzuur per dag

We kunnen foliumzuur niet zelf aanmaken, dus is het belangrijk dat we het zoveel mogelijk uit onze voeding halen.

Ondergrens

De ondergrens voor foliumzuur voor volwassenen is echter vastgesteld op 300 microgram. De meeste mensen halen dit niet uit hun voeding.

Bovengrens

De bovengrens is de maximale hoeveelheid foliumzuur. Het is niet verstandig om over deze grens heen te gaan. Dit geldt echter vooral voor een te hoge inname van synthetisch foliumzuur (uit supplementen).

Ook is de veilige bovengrens voor de dagelijkse inname van foliumzuur vastgesteld.

Veilige bovengrens tabel:

Leeftijd

 Bovengrens (microgram/dag)

0 tot 5 maanden

 85

6 tot 11 maanden

 130

1 tot 3 jaar

200

4 tot 6 jaar

300

7 tot 10 jaar

400

11 tot 14 jaar

600

15 tot 17 jaar

800

18 tot >70 jaar

1000

Zwangere vrouwen

1000

Vrouwen die borstvoeding geven

1000

Door een te hoge inname van natuurlijk foliumzuur (uit voeding) zijn nog nooit nadelige effecten waargenomen. Dus wanneer je foliumzuur als supplement neemt, check altijd goed het etiket op de veilige bovengrens van 300 tot 1000 mcg bij volwassen.