Wat is LDL en waarom moet je hier meer van weten?

Wat is LDL en waarom moet je hier meer van weten?

Wat is LDL-cholesterol?

LDL-cholesterol staat Low Density Lipoproteïne. Strikt genomen is het geen cholesterol, maar een eiwit die je cholesterol door je lichaam vervoert. In de volksmond ook wel je "slechte cholesterol" genoemd.

Hoe wordt het gemaakt?

LDL-cholesterol wordt geproduceerd door de lever en maakt deel uit van het totale cholesterol.

Wat doet het?

Het is een eiwit dat cholesterol aflevert op plekken waar je lichaam het nodig heeft. Cholesterol speelt bijvoorbeeld een rol bij een gezonde celstructuur, maar ook bij het aanmaken van hormonen, vitamine D en gal. Wanneer er echter een teveel aan LDL-cholesterol is, kan dit een verstopping van de slagaders veroorzaken - vandaar de slechte reputatie.

Hoe bereken je je LDL?

LDL-cholesterol berekenen doe je via een bloedtest. Een mooi ezelsbruggetje bij LDL - denk aan L = Laag. Je wilt lage LDL-waarden hebben, dit betekent dat er minder kans is dat je bloedvaten worden geblokkeerd.

Idealiter zouden de LDL-waarden lager moeten zijn dan 3 mmol/L (millimol per liter) voor gezonde volwassenen en lager dan 2 mmol/L bij degenen met een hoger risico.

Hoe je LDL verlagen?

Een goed dieet en lichamelijke activiteit (en nee, je hoeft echt niet elke dag 2 uur te sporten) zorgen meestal voor een stabiel en gezond gewicht en lage LDL-waarden.

Daarnaast helpt je HDL-cholesterol (High Density Lipoproteïne) om je LDL uit je bloedvaten terug te voeren naar je lever. Te weinig HDL geeft daarom een verhoogt risico

Ondanks dat verzadigde vetten door velen als boosdoener worden gezien, trekken recente studies dit in twijfel.

Wat kan je dan nog meer doen?

Eet voldoende:

  • vette vis
  • noten en
  • groenten
  • voldoende vezels

Sommige diëten, zoals het mediterrane dieet, zijn zeer effectief gebleken voor het handhaven van een gezond cholesterolgehalte.