5 symptomen van een trage schildklier

80% van de mensen met schildklierklachten hebben te maken met een trage schildklier. Daarom hebben we de 5 belangrijkste signalen van een trage schildklier op een rijtje gezet.

5 symptomen van een trage schildklier


De schildklier geeft schildklierhormonen af aan het lichaam die een rol spelen bij je stofwisseling, groei en geestelijke ontwikkeling.

Wanneer je schildklier niet het werk doet wat hij zou moeten doen, lopen andere processen in je lichaam ook spaak. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit kan leiden tot zowel fysieke als mentale klachten.  

Wat is een trage schildklier?

Een trage schildklier, in medische termen hypothyreoïdie, houdt in dat er minder tot geen schildklierhormoon wordt aangemaakt door de schildklier.

Doordat er minder schildklierhormoon wordt geproduceerd, vertraagt de stofwisseling. Een vertraagde stofwisseling zorgt ervoor dat verschillende processen in jouw lijf minder snel verlopen, waardoor klachten kunnen optreden.

In de meeste gevallen is een trage schildklier blijvend.

Ziekte van Hashimoto

De meest voorkomende oorzaak voor een trage schildklier is de auto-immuunziekte van Hashimoto. Naast deze ziekte kunnen ook nog andere oorzaken ten grondslag liggen aan een trage schildklier, hierbij kan je denken aan:

  • een ontsteking van de schildklier of;
  • na een behandeling van een andere schildklieraandoening.

Het is voor artsen lastig om een trage schildklier vanuit symptomen te diagnosticeren, veel van de symptomen komen namelijk ook voor bij andere aandoeningen.

Zodoende wordt er voor een correcte diagnostisering gebruik gemaakt van een bloedtest. Via zo’n test kan direct aan de bloedwaarden worden gezien of er sprake is van hypothyreoïde.

Symptomen trage schildklier

Een trage schildklier uit zich in verschillende signalen, zowel mentaal als fysiek. Een aantal van deze fysieke signalen zijn bijvoorbeeld:

  • Vermoeidheid: doordat het lichaam minder snel energie uit voeding weet te halen, kan je last krijgen van vermoeidheidsklachten die niet te herleiden zijn vanuit bepaalde inspanningen.
  • Gewichtstoename: een trage schildklier zorgt voor een trage stofwisseling, hierdoor verbrand je minder calorieën dan met een normale stofwisseling, dit kan dan ook tot een gewichtstoename leiden.
  • Obstipatie: door de vertraging van verschillende processen in het lijf kan je last krijgen van verstoppingen in je darmen.

Naast fysieke signalen, zijn er ook mentale signalen die kunnen wijzen op een trage schildklier, denk hier bijvoorbeeld aan:

  • depressiviteit
  • burn-out gerelateerde klachten.

Vrouwen kunnen naast bovengenoemde klachten ook menstruatieklachten krijgen.

Voor een uitgebreidere lijst met symptomen, verwijzen we je graag naar:

Alles over je schildklier | BodyFact
Je schildklier produceert hormonen die helpen bij de omzetting van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie (stofwisseling of metabolisme). Een niet goed functionerende schildklier kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Als je schildklier te weinig van deze hormonen…

Behandeling trage schildklier

Behandeling voor een trage schildklier is mogelijk, er worden in dat geval medicijnen voorgeschreven die het tekort aanvullen, bij het helemaal niet werken van de schildklier vervangen de medicijnen de functie volledig.

Heb je het vermoeden dat je schildklier klachten hebt? Voorkom erger en vraag makkelijk en snel een bloedtest aan, die jou binnen een paar dagen resultaat geeft.