Verlost Vitamine D ons van Corona?

Vitamine D wordt genoemd als oplossing tegen Corona. Het bijzondere van Vitamine D is dat ons lichaam het zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht.

Verlost Vitamine D ons van Corona?

Wat is Vitamine D

Het bijzondere aan Vitamine D is dat ons lichaam het zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Het is dan ook eigenlijk geen vitamine, maar een zogenaamde pro-hormoon. Vitamines krijgen we binnen via voeding. Je vindt het in vette vis, maar het wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Voldoende vitamine D speelt onder andere een rol bij het goed werken van het immuunsysteem.  Ook is het belangrijk voor een goede (bot)groei als kind, het behoud van sterke botten en tanden als volwassene en het behoud van spierkracht.

Naar buiten

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Tweederde deel van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit voeding.

Heb ik extra vitamine D nodig?

Ook als je gezond eet, krijg je er niet altijd genoeg van binnen. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra  nodig hebt.

Heb jij een supplement nodig?

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen. Als richtlijn kan je een kwartier tot een half uur buiten tussen 11.00 en 15.00 uur aanhouden. Met onbedekte handen en hoofd is dit het geval. In alle andere situaties wordt er extra vitamine D in de vorm van een supplement geadviseerd.

Heb ik vitamine D nodig

Verlost Vitamine D ons van Corona?

Tot op heden is onvoldoende aangetoond dat het risico op infecties vermindert (bron: Wetenschappelijke adviescommissies). Dit omdat de resultaten tot nu toe vooral komen uit observationeel onderzoek. Het lijkt erop dat mensen die wel vitamine D slikken, sneller herstellen dan mensen die dit niet doen. Maar een causaal verband is niet aangetoond.

Advies

Veel mensen komen te weinig buiten. De oplossing kan simpel zijn. Pak bijvoorbeeld de fiets voor afstanden korter dan 2 kilometer. Het merendeel van de primaire levensbehoeften bevindt zich binnen die 2 kilometer. Stap ook op de fiets wanneer je naar de sportschool gaat. Dan heb je alvast een warm-up.

Lukt dat toch niet of ben je een vrouw boven de 50 of man boven de 69, dan is een extra supplement niet zo'n gek idee.