Bescherm je immuunsysteem met 3 vitaminen

Bescherm je immuunsysteem met 3 vitaminen

Door de komst van het coronavirus is de bewustwording van een goed werkend immuunsysteem sterk gegroeid. Deze bewustwording moeten we vasthouden, want ons immuunsysteem is altijd extreem belangrijk, niet alleen nu dit specifieke virus onze aandacht vraagt. Virussen liggen namelijk dagelijks op de loer. In plaats van afwachten op dat veelbelovende vaccin, kunnen we gelukkig zelf veel doen om ervoor te zorgen dat ons lichaam bestand is tegen een besmetting met dergelijk virus.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem met als doel indringers van buitenaf te weren. Het immuunsysteem is ontworpen om het lichaam te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, virussen, schimmels, gifstoffen en parasieten. Dit afweersysteem is ontzettend sterk en dat moet ook wel, want je lichaam staat constant bloot aan allerlei lichaamsvreemde stoffen.

Hoe beschermt het immuunsysteem tegen virussen?

Het immuunsysteem is, onder leiding van lymfocyten, continue bezig met het ontdekken of stoffen lichaamseigen of lichaamsvreemd zijn. Met receptoren kunnen de lymfocyten ziekteverwekkers herkennen en vervolgens snel en krachtig reageren door een sterke ontsteking te creëren. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de cellen waar het virus is binnengedrongen worden gedood. De immuunreactie is een complex systeem en het is heel belangrijk dat de immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat de reactie op tijd weer stopt.

Het is van levensbelang dat ons immuunsysteem snel reageert als er een virus of een bacterie ons lichaam binnendringt. Zonder deze immuunreactie blijven de zieke cellen in je lichaam rondzwerven. Bij een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem werkt dit allemaal naar behoren en die persoon zou van een virus als corona geen last hoeven te hebben.

Waarom zijn ouderen vatbaarder voor het coronavirus?

Wanneer je ouder wordt neemt de effectiviteit van het immuunsysteem af. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om stoffen van lichaamseigen van lichaamsvreemd te onderscheiden en lymfocyten reageren minder snel op vreemde stoffen. Kortom: een ouder lichaam is minder goed in staat om op een nieuwe ziekteverwekker te reageren en de zieke cellen te verwijderen.

Wat kun jij doen om je immuunsysteem te versterken?

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de immuunreactie effectief is en blijft (ook op latere leeftijd). Een goede gezondheid is daarbij belangrijk. Hieronder vallen: een gezond voedingspatroon en gewicht en voldoende beweging, ontspanning en slaap. Gezonde voeding het belangrijk om optimale waarden van voedingsstoffen te creëren die helpen met optimaal functioneren van het immuunsysteem.

Een aantal vitaminen in het bijzonder kunnen hierbij ondersteunen, namelijk vitamine C en D3 & K2. Deze vitaminen hebben antivirale eigenschappen en kunnen het immuunsysteem ondersteunen wanneer het wordt aangevallen door virussen.

Vitamine C versterkt het immuunsysteem

De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk. Het immuunsysteem heeft extra vitamine C nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Een tekort aan vitamine C-tekort kan leiden tot een niet goed functionerend immuunsysteem. Preventief, maar zeker bij infecties is de behoefte aan vitamine C groter dan normaal, omdat deze vitamine de activiteit van de immuuncellen verbetert en hierdoor kan leiden tot een milder en sneller ziekteverloop.

Artsen op ic-afdelingen in China in diverse ziekenhuizen melden dat patiënten een grotere genezingskans hebben als ze hoge doses (24.000 tot 30.000 milligram per dag) vitamine C per infuus krijgen toegediend. Er lopen op dit moment in China drie klinische studies om de ervaringen met vitamine C bij de behandeling van coronapatiënten te onderzoeken.

Voordeel vitamine C voor het immuunsysteem

  • Vitamine C kan ontstekingsreacties verminderen en verkoudheden voorkomen.
  • Een vitamine C tekort houdt direct verband met een verhoogd risico op infectie.
  • De ernst van de infecties neem toe bij een ontoereikende vitamine C huishouding.

Hoe veel vitamine C heb je nodig?

De ideale dagdosis ligt tussen de 5-10 gram per dag (5.000mg – 10.000mg). Kies hierbij voor pure ascorbinezuur. Jouw ideale dagdosis kun je ontdekken door ieder uur 1gram (1000mcg) vitamine C in te nemen. Ga hiermee door tot je darmen gaan rommelen. Het rommelen van de darmen is een teken dat je lichaam genoeg heeft en de darmen niets meer kunnen opnemen. De hoeveelheden vitamine C die je op dat moment hebt genomen is jouw ideale dagdosis. Let op: wanneer je ziek bent heeft je lichaam veel meer vitamine C nodig en kan het veel meer verdragen. Neem dan gerust meer dan jouw ideale dagdosis.

Vitamine C uit voeding

  • Grootste vitamine C bom: Paprika
  • Verder: zwarte bessen, spruitjes, peterselie, boerenkool, kiwi, aardbeien, peulen, rode kool, olijven, spinazie, waterkers, spitskool, sinaasappel, grapefruit, citroen en limoen.

Vitamine D3 stopt de immuunreactie

Voldoende vitamine D is noodzakelijk om de immuunreactie op tijd te stoppen zodat deze geen onnodige schade aanricht. Daarnaast kan vitamine D beschermen bij infecties van de luchtwegen, wat bij het coronavirus heel belangrijk is.

Vitamine D maken we aan onder invloed van de blootstelling aan zonlicht op onze huid. Tussen mei en oktober kun je voldoende vitamine D uit zonlicht halen, mits je tussen 11:00-15:00 een kwartier tot een half uur buiten bent. De rest van het jaar is suppletie van vitamine D sterk aanbevolen.

Vitamine D uit voeding

  • Rijkste bron van vitamine D: Sardines
  • Verder: ansjovis, forel, zalm, tong, makreel, haring, ei, kip, koolvis, lever, brie, roomboter en champignons.

Milder ziekteproces door vitamine K2

Wetenschappers ontdekte dat de vitamine-K-status bij ernstig zieke COVID-19 patiënten significant lager was dan bij minder zieke COVID-19 patiënten. Het coronavirus veroorzaakt bij veel patiënten bloedstollingsproblemen en bloedproppen die onder andere kunnen vastlopen in de bloedvaten van de longen. Bij het ontstaan hiervan kunnen factoren betrokken zijn die voor hun werking afhankelijk zijn van voldoende vitamine K.

Vitamine K2 in onze voeding

De laatste 50 jaar is de hoeveelheid K2 in ons voedsel gigantisch omlaag gegaan en dat is volgens experts simpel te verklaren, namelijk door de uitvinding van de koelkast. Vitamine K2 wordt gemaakt door bacteriën die op voeding leven. Sinds we alles in de koelkast en in de vriezer stoppen, hebben die bacteriën geen kans meer. Prof. Cees Vermeer van Maastricht University ziet het moderne gebrek aan vitamine K als een zeer ernstig probleem dat volgens hem te vergelijken is met het roken van twee pakjes sigaretten per dag. Vermeer: ‘Daarom zeg ik tegen iedereen: je bent gek als je geen vitamine K2 slikt.’

Basis gezondheid helpt bij bescherming tegen virussen

Het is belangrijk dat het immuunsysteem altijd naar behoren reageert, zodat je zoveel mogelijk bestand bent tegen virussen en ziektes. Op ieder moment dat dit nodig is. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om ervoor te zorgen dat ons lichaam bestand is tegen een besmetting met dergelijk virus. Met behulp van een gezonde leefstijl, aangevuld met enkele stoffen uit de natuur (vitamine C, D3 en K2) die ons immuunsysteem een duwtje in de juiste richting geven, is ons lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het coronavirus.