3 redenen om geen genoegen te nemen met je BMI

3 redenen om geen genoegen te nemen met je BMI


Wat is BMI

BMI is misschien wel de bekendste afkorting wanneer het gaat over gezondheid. Het merendeel van de mensen heeft wel eens gehoord van BMI of weet zelfs zijn of haar BMI. BMI staat voor Body Mass Index. Zij is een maatstaf voor overgewicht die enkel kijkt naar:

  • Geslacht
  • Lengte
  • Gewicht
  • Leeftijd

De berekening wijst uit of je een gezond gewicht hebt. In veel gevallen is dit ook een simpele en snelle graadmeter. Maar de berekening is erg standaard en geeft daarom voor een hele grote groep mensen geen uitkomst waar je op kan vertrouwen. Gespierde mensen hebben bijvoorbeeld standaard een te hoge BMI.

Wat zijn de beperkingen van BMI?

BMI is niet persoonlijk

BMI houdt geen rekening met jouw persoonlijke situatie of jouw type bouw. We zijn allemaal anders en hebben een lichaam wat verschillend is opgebouwd. Zo wordt er ook geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben gemiddeld meer vetmassa dan mannen.


BMI houdt geen rekening met spiermassa, vetmassa en botmassa


Je lichaam is opgebouwd uit verschillende componenten zoals:

  1. Lichaamswater
  2. Skeletspiermassa
  3. Eiwitten
  4. Mineralen
  5. Vetmassa

Je totale lichaamsgewicht als getal zegt niet zoveel. Veel belangrijk is het om te kijken naar die verschillende componenten. Wanneer je meer vocht vast houdt dan gemiddeld heb je een hoger gewicht dan gemiddeld. Maar lichaamsvocht is wel vetvrije massa.


De opbouw van je skelet kan anders zijn samengesteld en je botdichtheid heeft ook invloed op je gewicht.

Laag gewicht en overtollig vet

Een op het oog dun persoon kan overtollig visceraal vet hebben. Dit is het vet in je buikholte wat drukt op je buikwand en organen. De gezondheidsrisico’s die hierbij gepaard gaan zijn aanzienlijk.

Je lichaamsgewicht en als gevolg daarvan je BMI, kan je daarom niet specifiek hanteren als gezond of ongezond. Veel belangrijk is het om te kijken naar de lichaamssamenstelling.

Berekening BMI

Powered by YAZIO

Benieuwd naar jouw lichaamssamenstelling? Neem dan contact op of plan een afspraak.