Vetvrije Massa | 5 gezondheidsvoordelen

De zorgkosten in Nederland stijgen al jaren en meer dan 50% van de volwassen heeft overgewicht. 15% heeft zelfs obesitas. Dat onze leefstijl steeds meer invloed heeft op onze gezondheid zal je misschien niet onbekend zijn.

Vetvrije Massa | 5 gezondheidsvoordelen

Wat is een vetvrije massa?

De vetvrije massa is dat deel van het lichaam wat bestaat uit spierweefsel, bot en vocht. Het zorgt niet alleen voor een strak en sportief lichaam, maar heeft veel meer gezondheidsvoordelen.

Het is dan ook voor iedereen belangrijk om een goed ontwikkelde vetvrije massa te hebben. Dat betekent niet dat je een groot gespierd lichaam dient te ontwikkelen.

Vetvrije massa bestaat onder andere uit:

  • Lichaamswater
  • Skeletspiermassa
  • Eiwitten
  • Mineralen

Vijf gezondheidsvoordelen van een vetvrije massa

1. Obesitas

Een grotere vetvrije massa heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van obesitas. Een relatief lage vetvrije massa betekent immers een relatief grotere vetmassa.

Vetmassa ontstaat door over langere tijd meer calorieën in te nemen dan je lichaam nodig heeft. De inname van calorieën (energie) is daarmee niet in balans met je behoefte. Dit noemen we je energiebalans. Wanneer je over langere tijd een calorie overschot hanteert, zal deze onbalans uiteindelijk resulteren in obesitas.

Je kan je balans op 3 manieren verstoren:

  1. minder eten in te nemen (afvallen),
  2. of door juist meer te eten (aankomen)
  3. meer energie te verbranden (afvallen)

Een grotere vetvrije massa, en met name een grotere spiermassa, zorgt er ook voor dat je basisverbanding omhoog gaat. Oftewel, je verbrandt meer calorieën tijdens het niks doen. En dat vinden we allemaal leuk. Je basisverbranding noemen we Basaal Metabolisme (BMR)

Hoe hoger je BMR, hoe meer energie je lichaam uit zichzelf verbrandt en hoe meer je dus moet eten om ervoor te zorgen dat je op gewicht blijft.

2. Het voorkomen van ziektes

Wanneer je ziek wordt, treed je immuunsysteem in werking. Je immuunsysteem vraagt meer van je lichaam dan normaal. Met name de eiwitreserves worden aangesproken. En juist deze eiwitreserves bevinden zich in je vetvrije massa.

De vetvrije massa werkt als eiwitreserve die je lichaam gebruikt in bijzondere situaties, zoals bij ziekte en het triggeren van je immuunsysteem. Heb je te dit onderontwikkeld, dan heeft je lichaam meer moeite om te herstellen van een infectie.

3. Het voorkomen van Diabetes 2

Mensen met diabetes (type 2) zijn insulineresistent. Dat wil zeggen dat het lichaam ongevoelig is voor insuline (suiker). Insuline is een heel belangrijk hormoon voor het lichaam. De hoofdtaak van insuline is om voedingsstoffen in je lever, vetcellen en spieren op te slaan.

Insulineresistentie treedt op wanneer er teveel glucose in je bloedcellen zitten. Over het algemeen wordt dit toegewezen aan een te hoge hoeveelheid vetmassa en daarmee vrije vetzuren in je bloedcellen. Wanneer je langere tijd insulineresistent bent heb je kans diabetes type 2 te ontwikkelen.

Diabetes type 2 kan je voorkomen en vaak genezen door een gezonde leefstijl te hanteren. Dat leidt tot een lichaamssamenstelling met weinig vetmassa en een grote vetvrije massa.

4. Het ontwikkelen van sterke botten

Veel ouderen ondervinden last van fragiele botten. Dit leidt vaak tot het sneller breken van botten bij valpartijen. De botdichtheid is achteruit gegaan in de loop der jaren. Een gezonde en voldoende hoeveelheid vetvrije massa kan de botdichtheid op voldoende niveau houden.

Uit onderzoek blijkt dat een lage hoeveelheid skeletspiermassa, gerelateerd is aan zwakke en dunne botten bij oudere mannen. Je skeletspiermassa is de component uit je vetvrije massa die het makkelijkst kan worden vergroot.

5. Sport voor duurzame gezondheid en niet voor de looks

Het opbouwen en onderhouden van een gezonde lichaamssamenstelling is essentieel. Het meest voor de hand liggend is het om je spiermassa (meer specifiek je skeletspiermassa) op niveau te houden of verder te ontwikkelen.

Daarom is het belangrijk om je lichaamssamenstelling te monitoren. Een goede lichaamssamenstelling analyse kan je gewicht verdelen in meerdere variabelen.

Alleen op basis hiervan weet je hoe jouw lichaam is samengesteld en hoe het zich ontwikkelt. Onderhouden is een stuk makkelijker dan opbouwen. Wees er daarom op tijd bij.