Hoe kan ik lokaal vet verbranden?

Plaatselijk vet verbranden is naast een hele grote wens voor veel mensen helaas ook een hele grote fabel. Plaatselijk vet verbranden kan niet. Het bekende buikspierkwartiertje kan je dan ook net goed overslaan, tenminste als je enkel wilt dat je buikvet minder wordt.

Hoe kan ik lokaal vet verbranden?

Lokaal vet verbranden is naast een hele grote wens voor veel mensen helaas ook een hele grote fabel. Plaatselijk vet verbranden kan niet. Het bekende buikspierkwartiertje kan je dan ook net goed overslaan, tenminste als je enkel wilt dat je buikvet minder wordt.

Per persoon verschilt het waar je lichaamsvet wordt opgeslagen. Bij de een zet het meer aan op de buik en bij de ander eerder bij de benen. De plek waar het als eerst komt gaat het ook weer als laatste weg. Dit klinkt waarschijnlijk herkenbaar. Keihard werken voor een beter resultaat maar op de plek waar je het liefst resultaat verwacht gaat het wel erg langzaam.

Je lichaam verliest lichaamsvet over je gehele lichaam, maar sommige plaatsen zijn nou eenmaal hardnekkiger van aard. Dit heeft onder andere te maken met de ratio van alpha-2 ten opzichte van beta-2 receptoren. Ja laten we daar niet dieper op ingaan, maar dit zegt de wetenschap. Een andere factor is je doorbloeding. Om vet te verbranden dient het te worden gemobiliseerd van de ene plaats in het lichaam naar een andere plaats, om daar als energie te fungeren. Wanneer de doorbloeding niet optimaal is dan krijg je het ook niet snel weg.

We vallen soms een beetje in herhaling, maar wil je vet verbranden dat zit er niets anders op dan een negatieve energiebalans. En je zal daarmee (of in verschillende stages, een eeuwig durend tekort is ook niet goed) blijven doorgaan totdat je je gewenste vetpercentage hebt bereikt.

Buikspierkwartiertje


Nu zijn zichtbare abs, of de bekende sixpack, waarschijnlijk niet jouw trainingsdoel, toch leent het zich goed voor een voorbeeld. Iedereen heeft namelijk een sixpack. Alleen bij de meeste mensen zie je ze niet. Zonder buikspieren wordt het vrij lastig functioneren. En om ze te zien dien je een vrij laag vetpercentage te hebben. Je kan je buikspieren trainen tot je een ons weegt, je vet gaat er niet lokaal verdwijnen.

Daarnaast zijn de standaard buikspieroefeningen, sit-ups en crunches, niet de meest veilige keuzes met het oog op blessuregevoeligheid. Je lichaam wordt in een bolle houding gedwongen en op die manier ontstaat er een grote druk op het zwakste gedeelte van je rug.


Vetverbranden


De enige wijze voor het verbranden van vet blijft een negatieve energiebalans. Wel een energiebalans die vol te houden is en waarbij je je energiek voelt. Stapje voor stapje kom je dichter bij je doel. Een crashdieet is niet de oplossing, want dat houd je niet vol.

Ben je benieuwd naar je vetpercentage en vetmassa? Lees hier hoe je dat berekent.