Visceraal vet | 5 voedingstips om het te verlagen
Visceraal vet wordt beïnvloed door je hormonen, organen, energie, eetlust en gewicht. Wanneer je dit positief beïnvloed, neemt het visceraal vet weer af.
Visceraal vet is het buikvet in je buikholte ook wel orgaanvet genoemd. Visceraal vet zit onder je buikspieren, rond de organen en heeft daar onder andere een beschermende rol voor je organen. Echter, in onze consumptiemaatschappij hebben veel mensen er teveel van. En dat is niet nodig en zelfs ongezond.
Visceraal buikvet wordt beïnvloed door je hormonen, organen, energie, eetlust en gewicht. Dit betekent ook dat wanneer je deze factoren positief beïnvloed, het visceraal vet niveau weer kan afnemen. De grootste factor hierin is gezonde voeding.
Voor een goede gezondheid, is het belangrijk het visceraal vet laag te houden. Daar hebben wij 5 tips voor!
1. Stop zo veel mogelijk met suiker
Minder suiker eten is de meest effectieve manier om visceraal vet te verbranden. Een te veel aan glucose (uit suiker, zetmeel en snelle koolhydraten) slaat je lichaam namelijk op als vet. Een soort voorraadje voor later. Dit voorraadje hebben wij echter niet meer nodig, want de schaarse tijd (waarin dit vet verbrand kan worden) komt niet. Daarom is het slim om deze producten zo veel mogelijk te vermijden.
Dus denk aan: snoep, koek, ijs, taart, cake, frisdrank maar ook vruchtensap. Ja, ook vruchtensap. Zelfs de variant die 100% van vruchten is gemaakt. De hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt door het drinken van een glas sap is enorm hoog. Er zitten makkelijk vijf appels in een glas verse appelsap. Deze vijf appels zou je zelf nooit opeten, omdat door te kauwen je vol gaat zitten en omdat je ook de vezels van de appel eet. Wanneer je sap maakt van fruit, wordt het sap gescheiden van het vruchtvlees (de vezels). Hierdoor blijven alleen de suikers over. Door die vijf appels te drinken, heb je al snel een te veel aan glucose wat dus wordt opgeslagen als vet.
2. Eet minder snelle koolhydraten
Deze hangt samen met tip 1: een te veel aan snelle koolhydraten (zoals pasta, witte rijst, brood) wordt opgeslagen als vet. Uit onderzoek blijkt dat koolhydraatarme diëten zeer effectief is om visceraal buikvet te verbranden. Daarnaast voorkomt minder koolhydraten eten ook dat je visceraal vet aanmaakt.
Minder snelle koolhydraten zorgt voor minder glucose in het lichaam, waardoor er minder kans is om die extra glucose op te slaan als vet. Daarom kan je koolhydraatinname beperken een enorme winst opleveren in de strijd tegen visceraal vet.
3. Eet meer vezels
Uit onderzoek blijkt dat vezels zeer effectief zijn bij het verminderen van visceraal vet. Dit is dus nog een goede reden om de hele appel te eten in plaats van het sap ervan 😉
Voeding met veel oplosbare vezels:
· Appels
· Avocado
· Havermout
· Pruimen
· Abrikozen
· Peren
· Spruitjes
· Kikkererwten
· Linzen
· Bonen
Vezels zorgen er bovendien voor dat het voedsel soepel door je darmen kan bewegen. En hier worden je darmen enorm blij van!
4. Eet omega 3
Vette vis is ontzettend gezond door de omega 3-vetten en dit is een vetzuur waar we tegenwoordig massaal te weinig van binnenkrijgen.
Omega 3-vetten beschermen je tegen verschillende ziekten en ontstekingen en helpen je ook nog eens bij het verbranden van visceraal vet.
Eet dus voeding die hoog is in omega 3:
· Zalm
· Haring
· Makreel
· Sardienen
· Ansjovis
· Lijnzaad
· Chiazaad
· Walnoten
5. Stop met junkfood
Ongezonde voeding zoals gefrituurde snacks en gebak, bevat transvet. Dit is plantaardig vet dat fabrieksmatig gehard is.
Onderzoek met apen toont aan dat apen die veel transvetten aten 33% meer visceraal buikvet ontwikkelden dan apen die onverzadigde vetten aten, terwijl ze evenveel calorieën eten.
Vermijd deze bronnen van transvetten:
· Harde margarine
· Frituurvet
· Fastfood en gefrituurde snacks (zoals frikandellen, kroketten, kipnuggets, etc.)
· Diepvriespizza
· Vlees in blik
· Worst (alle soorten)
· Goedkope pindakaas
· Chocolade, koek, cake en gebak
· Chips
Wil je weten wat jouw visceraal vet niveau is? Kom langs voor een meting!