Normaal of Optimaal?

Gezondheid is niet zwart wit, je bent niet óf ziek óf gezond. Voel je je elke dag of top of helemaal gesloopt? Nee waarschijnlijk niet. Zo werkt het ook met je gezondheid, van abnormaal tot optimaal, hoog en zeer hoog.

Bij het meten van biomarkers in je bloed, urine of via andere methoden, is het van belang verder te kijken dan alleen normaal of abnormaal.

Wat zijn biomarkers?

Een biomarker is een biologische indicator van de interne toestand van je lichaam die in het bloed kan worden gemeten.

Biomarkeranalyse kan bijvoorbeeld worden gebruikt om metingen te doen en zo een betere blessurepreventie mogelijk te maken. Het kan ook worden gebruikt voor het vaststellen van een vitaminetekort, of een verhoogd stressniveau (cortisol & Heart Rate Variability).

Er zijn duizenden parameters die je kan beoordelen bij het vaststellen van de interne toestand van je lichaam.

Bekende voorbeelden zijn:

Blessurevoorspelling bijvoorbeeld wordt gedaan door indicatoren van stress en ontstekingsrisico te beoordelen. In termen van stress-indicatoren kan Creatine Kinase (CK) sporters helpen het risico op blessures te begrijpen.

Bij het identificeren van ontstekingsrisico's is het ook goed om het aantal witte bloedcellen van de cliënt te kennen. Voor zuurstoftransport wordt er gekeken naar je ijzer (in de vorm van vrij ijzer, ferritine en transferrine) en ook je rode bloedcellen.

Als je deze biomarkers met regelmatige tussenpozen meet en ze vervolgens in een persoonlijk plan zet, kan jij je gezondheid, levensduur, prestaties en welzijn verbeteren!

Wat zijn normaalwaarden?

Normaalwaarden (of referentiewaarden) zijn de waarden die gewoonlijk door medische professionals worden gebruikt om de resultaten van bloedonderzoeken te interpreteren. Dit zijn ranges die binnen elk lab worden berekend op basis van de resultaten van 95% van de populatie.


Probleem met normaalwaarden

Voor het diagnosticeren van ziekte zijn normaalwaarden essentieel, de vraag is echter hoeveel ze zeggen over je gezondheid?

De grootste problemen ondervind je met:

  1. Problemen met gegevensverzameling
    Normaalwaarden worden berekend en getest op een willekeurig grote populatie. In veel gevallen wordt er geen rekening gehouden met leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand, laat staan ​​met de effecten van voeding, leefstijl en medicatie.
  2. Normaal betekent niet gezond
    Gezondheid is ook niet binair - het is een maatstaf voor je welzijn en afwezigheid van ziekte. Het is zoveel complexer dan alleen ‘normaal’ en ‘abnormaal’. Een bloedwaarde is een momentopname. Een normaalwaarde net binnen de grens van normaal, kan vanuit een betere positie gekomen zijn. Dat is een negatieve ontwikkeling.

    Patiënten komen vaak terug met bloedonderzoek dat binnen het normale referentiebereik valt en toch alle symptomen van een onderliggende aandoening vertoont.
  3. Brede waarden zijn niet nuttig
    Normaalwaarden zijn ook erg breed. Daarom is het moeilijk om vroegtijdig aandoeningen of disfunctioneren van het lichaam waar te nemen.

Voorbeeld normaalwaarden

Een bloedresultaat met een lijst met normaalwaarden ziet er als volgt uit:

  • HbA1c: 20.2 - 42 mmol/l
  • Cholesterol: < 5 mmol/l
  • Triglyceride: < 2.28 mmol/l
  • LDL cholesterol: < 3.37 mmol/l
  • HDL cholesterol : > 1 mmol/L
  • Cholesterol/HDL ratio : < 2
  • Schildklier TSH: 0.29 - 4.20 mU/l

Risico's normaalwaarden

Je bloedwaarden kunnen lange tijd normaal blijven, terwijl je wel op de grens van normaal beland bent. Dit kan een waarschuwing zijn dat er iets mis is.

Maar in veel gevallen betekent 'normaal', ook dat je gezondheidsproblemen niet worden behandeld door een medisch professional.

Voordat je het weet heb je een onverwacht gezondheidsprobleem. met als gevolg dure en vervelende behandelingen.

Maar zou het niet beter zijn om te voorkomen in plaats van te behandelen? Dit is iets waar optimaalwaarden veel beter inzicht geven dan normaalwaarden.

Wat zijn optimaalwaarden?

Optimaalwaarden zijn bloedwaarden die wetenschappelijk zijn gekoppeld aan een betere toekomstige gezondheid en een hogere levensverwachting.

Zie optimaalwaarden als een meer gedetailleerde analyse dan alleen normaal en abnormaal. Ze hebben meer identifiers zoals zeer laag, laag, suboptimaal, optimaal, supraoptimaal, hoog en zeer hoog. Zo geven optimaalwaarden een duidelijker beeld van je gezondheid.

Voorbeeld optimaalwaarden

Er is een verschil in metingen voor ziektes die je wel of niet hebt en biomarkers die in verschillende gradaties aanwezig zijn. Ook niet alle biomarkers hebben optimaalwaarden, maar veel wel. We hebben er twee als voorbeeld voor je uitgewerkt.

Vitamine D optimaalwaarden

Over het algemeen wordt in de meeste laboratoria een waarde van ongeveer 25 – 50 nmol/L gebruikt als de ‘normale’ waarde. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat de vitamine D-waarden het best tussen de 75 en 125 nmol/L kunnen liggen.

Dit wordt echter niet bereikt door de meerderheid van de sporters. Dit komt doordat het heel moeilijk is om het op een natuurlijke manier te bereiken.

Triglyceriden optimaalwaarden

Triglyceriden zijn van groot belang bij het waarborgen van een betere vasculaire gezondheid. Voor veel laboratoria is de normale bovengrens voor triglyceriden 1,7 mmol/L. De waarden die zijn gekoppeld aan het laagste sterfterisico liggen echter in werkelijkheid onder de 1 mmol/L.

Voordelen optimaalwaarden

Zoals we eerder schreven, vertellen optimaalwaarden je hoe je je bloedwaarden en dus gezondheid, kan verbeteren om gezondheidsproblemen te voorkomen en je welzijn te optimaliseren.

Optimaalwaarden zijn ook veel specifieker, je ziet echt je al in een vroeg stadium moet beginnen met het aanpakken van bloedtestresultaten.

Neem bijvoorbeeld je triglyceriden, je testresultaten kunnen normaal zijn en iets hoger dan optimaal. Dat betekent "werk aan de winkel".

Wanneer je hier goed professioneel medisch wordt geadviseerd dan kan je daarna besluiten je levensstijl aan te passen om deze waarde te verlagen. Na een tijdje besluit je om opnieuw te testen en ontdek je dat je triglyceriden nu in het optimale bereik zijn. Super goed!

Het kan echter ook zijn dat je triglyceridenwaarden misschien niet verbeteren nadat je je levensstijl hebt aangepast. Mogelijk worden ze nog hoger. In dat geval zou er ook wat anders aan de hand kunnen zijn, een ander onderliggend gezondheidsprobleem bijvoorbeeld.

In het geval van normaalwaarden was je misschien wel nooit begonnen met het aanpassen van je levensstijl.

Dit is de toegevoegde waarde van optimaalwaarden. Streven naar een betere gezondheid en een beter welzijn. Gezondheidsoptimalisatie en ook vroegere diagnose van gezondheidsproblemen.

💡
Nieuwsgierig of jouw bloedwaarden normaal of optimaal zijn? Doe eerst de gratis scan 👇

Referenties: