Whoop 3.0 Review Nederlands

Je slecht voelen is één, maar zien wat er met je hartslag, Heart Rate Variability of rustademhaling gebeurt na een avondje doorzakken, maakt je net wat bewuster van je gedrag.

Whoop 3.0 Review Nederlands

Samenvatting

Whoop is ongeëvenaard in de hoeveelheid data die het verzamelt om inzicht te geven in jouw lichaam en je prestaties. Het is een fittracker die zich duidelijk onderscheidt van de andere bekende trackers in deze markt, zoals de FitBit en de Apple Watch. Whoop is geen horloge of stappenteller. De armband focust heel sterk op het meten van je dagelijkse activiteit (strain) en herstel (recovery). Al het andere is ruis voor Whoop. Het simpele design, zonder scherm, maakt het een prettige armband om te dragen.

Voordelen

  • Verzamelt 100x per seconde informatie via state-of-the-art sensoren.
  • Betrouwbare slaap tracker en fitness tracker
  • Simpel design wat je 24/7 draagt
  • Waterbestendig
  • Gaat lang mee (4 dagen op 1 batterij)
  • Opladen tijden het dragen

Nadelen

  • Overload aan data
  • Mooie app, maar wel lastig om helemaal door te krijgen
  • Invullen van dagelijkse vragenlijst wordt soms irritant
  • Advisering omtrent dagelijkse activiteit kan beter
  • Prijs aan hoge kan en alleen op abonnementsbasis

Inhoudsopgave

  1. Waarom fittrackers?
  2. Wat is Whoop
  3. Prijs Whoop
  4. wat zit er in de box
  5. De basics
  6. Workout tracken
  7. Slaap Tracken & Recovery
  8. Betrouwbaarheid Whoop
  9. Whoop eindoordeel

Waarom fittrackers?

Bij BodyFact zijn we altijd nieuwsgierig naar de invloed die onze keuzes en ons gedrag hebben op ons lichaam.

Je slecht voelen is één, maar zien wat er met je hartslag, Heart Rate Variability of rustademhaling gebeurt na een avondje doorzakken, maakt je net wat bewuster van je gedrag.

Aan de andere kant, een rustige dag, zonder stress en een goede nachtrust, doen ook wonderen voor dezelfde parameters.

Een fittracker, of medical tracker, zoals Whoop, Apple Watch of Fitbit (en nog veel meer natuurlijk) leent zich hier bij uitstek voor. Dat wij niet de enige zijn die graag meer leren over ons lichaam blijkt wel uit het feit dat Google eind 2019 ruim 2 miljard dollar betaalde voor FitBit en dat Whoop afgelopen oktober ruim 100 miljoen ophaalde bij investeerders.

Sporters - BodyFact
Sportprestatie verbeteren? Begin bij jezelf!Serieus aan het sporten en opzoek naar het optimaliseren van je prestaties? Meet je biomarkers.BESTEL SPORTPAKKET Je investeert al veel in je sport en je vraagt veel van je lichaam. Zonder dat je het door hebt, kan een biomarker in je lichaam niet goed fun…

Wat is Whoop

Zelf was ik al een tijdje aan het kijken naar een fittracker toen mij oog op Whoop viel.

Whoop is anders. Het is namelijk geen smartwatch, het is een armband zonder scherm.

Ze kiezen er heel bewust voor om te focussen op een paar zaken die ze heel goed doen. In de basis is Whoop een hartslagmeter die 24/7 om je pols of arm zit.

In samenwerking met de app worden er twee dingen gemeten:

  • Recovery (herstel, gemeten tijdens je slaap)
  • Strain (je activiteit, van training tot dagelijkse activiteiten)

Daarnaast heb je de mogelijkheid om dagelijks een vragenlijst te doorlopen met activiteiten die hebt gedaan, hoe je je voelt, wat je eet, waar je slaapt en nog veel meer. Zelfs je seksuele activiteit (zowel in de duo als solo variant) kan je verwerken. Je mag zelf aanvinken welke je vragen je terug wilt zien komen, zodat je alleen die vragen beantwoordt die voor jouw situatie relevant zijn.

Whoop koppelt de antwoorden aan de gemeten data, en probeert op die manier tot persoonlijke adviezen te komen.

Whoop is zelf heel duidelijk in wat ze niet doen:

  • Het is geen horloge
  • Geen stappenteller
  • Geen berichtencentrale

Whoop probeert de atleet te vertellen of zij op basis van de recovery (herstel) minder hard of juist harder kunnen trainen (strain).

Dat is het.

Hoe ze dat precies doen, en of ze daarin slagen vertel ik hieronder.

Prijs Whoop

Klein detail, Whoop komt alleen in een maandelijks te betalen membership. Dit is een logische stap wanneer je bedenkt dat Whoop al 5 rondes met investeringen achter de rug heeft. Investeerders zijn namelijk gek op maandelijks terugkerende omzet.

Dat maakt het, afhankelijke van de periode dat je hem draagt, wel erg prijzig. Minimale duur van een membership is namelijk 6 maanden:

Overzicht prijzen van whoop
Overzicht prijzen Whoop

Maar eerst:

Wat zit er in de box?

Nadat je Whoop via de website hebt besteld krijg je binnen een paar dagen een doosje thuisgestuurd.

Doos waarin de armband zit op een tafel weergegeven

In de box vind je natuurlijk de Whoop armband zelf, maar ook een oplaadkabel, een oplaadblok en een tas waarin je de Whoop kan dragen. Op zich vreemd voor een armband die je 24/7 draagt, maar dat terzijde.

Omdat het de bedoeling is om de armband 24/7 om te hebben, heb je de mogelijkheid om de sensor op te laden tijdens het dragen. Je ontvangt een oplaadbare externe batterij die je op je armband klikt. Deze batterij kan je middels een micro-USB laadkabel aan een van de waarschijnlijk vele oplaadunits in je huis koppelen of in je laptop/computer.

Een volledige opgeladen armband gaat bij mij ongeveer 4 dagen mee. Zodra de batterij onder de 20% komt krijg je een waarschuwing. Zodra je de (opgeladen) externe batterij op je armband klikt, is de armband redelijk snel opgeladen. In 2 a 3 uurtjes zit die op 100%.

Naast de armband heb je ook de mogelijkheid om een grotere band te kopen die je om je bovenarm kan doen. De gedachte hierachter is dat tijdens het sporten, wanneer je veel beweegt, de nauwkeurigheid beter gewaarborgd blijft. Zelf heb ik deze armband niet gekocht. Tijdens het sporten blijft de armband in mijn geval prima zitten.

Je kan hem goed strak afstellen en ik denk dat het ook afhangt van wat je aan het doen bent. Ik doe zelf Crossfit, niet percé de meest rustige sport.

Van start met Whoop

Zoals eerder verteld, focust Whoop zich op het meten van je herstel (recovery) en je activiteit (strain). De armband dien je twee centimeter van je pols af te dragen. Zorg ervoor dat die niet op polsbot zit.

Het was voor mij de eerste keer even goed uitvogelen hoe je de armband precies omkrijgt. Zoals met alles, als je het eenmaal doorhebt is het makkelijk. Ik was niet een hele snelle leerling dus heb uiteindelijk op youtube een filmpje opgezocht.

Eenmaal om, hoef je de armband ook niet meer af te doen. Je kan hem namelijk ook onder de douche dragen. Zelf wissel ik wel elke paar dagen van arm.

Eenmaal om en na het downloaden van de app, kan je echt van start.

De Basics

De whoop app geeft je heel veel informatie en werkt heel goed. Wel duurt het even voordat je door hebt hoe het is opgebouwd.

Er zijn 4 secties waar je tussen kan swipen:

  • Overzicht
  • Strain
  • Recovery
  • Slaap

Per categorie kan je ook omlaag en omhoog. Zo zijn er dus per categorie 2 schermen.

Overzicht

Hieronder zie je beide schermen van de categorie "overzicht":

Op het hoofdscherm (linksboven en rechtsboven, twee verschillende dagen) zie je een overzicht van mijn recovery, strain, HRV (heart rate variability) en aantal verbrande calorieën.

Al deze getallen kan je ook uitgebreider bekijken in de overige secties. Op het middelste scherm, waar je terecht komt door omlaag te swipen, zie je een weekoverzicht van je recovery en strain.

Recovery en strain is aan elkaar gekoppeld. Whoop adviseert op dagen waar je minder herstelt, om niet vol gas te trainen, en vice versa.

Op het eerste gezicht zou je denken dat je met je strain (blauwe kleur), niet over de recovery grens heen mag gaan. Maar zo simpel is het niet.

Je ziet op het meest rechterplaatje dat Whoop aangeeft dat ik een optimal balance heb gecreëerd tussen mijn activiteit en herstel. Wel zou je er naar kunnen streven om altijd een groene recovery te hebben, maar laten we realistisch blijven, dat is meestal niet haalbaar.

Strain

Wanneer je naar rechts swipet, kom je eerst bij het onderdeel strain. Hier krijg je een weekoverzicht van je behaalde:

  • Day Strain
  • je gemiddelde hartslag over een 7-daagse periode en
  • het aantal calorieen wat je in die 7 dagen gemiddeld per dag hebt verbrand.

Je kan zelf navigeren tussen deze verschillende opties, de grafieken zullen dan ook meebewegen.

Voordat ik mijn eigen bevindingen bespreek, kan je op basis van bovenstaande foto's snel zien wat mijn rustdagen en trainingsdagen zijn geweest.

Mij valt vooral op hoe (relatief) weinig calorieën ik verbrand op een dag waarop ik niet sport. Sommige dagen zit ik de hele dag, net als veel andere mensen, achter mijn bureau. Dat is natuurlijk sowieso niet aan te raden, maar nu zie ik ook hoe weinig energie mijn lichaam nodig heeft op zo'n dag.

Ik ging er altijd van uit dat je als man, in rust, ongeveer 2500 kcal per dag verbrandt. Wanneer deze berekeningen van Whoop kloppen (2100 kcal op dinsdag 14 januari en maandag 18 januari), dan heb ik altijd met de verkeerde parameters gewerkt.

De stofwisseling kan per persoon verschillen. Om uit te vinden of je een lage stofwisseling hebt, dien je op zoek te gaan naar je Basal Metabolic Rate, of Basaal Metabolisme in het Nederlands.

Recovery

Whoop berekent je recovery aan de hand van verschillende waarden:

  1. Heart Rate Variability (HRV)
  2. Resting Heart Rate (RHR, je rusthartslag)
  3. Respiratory Rate (het aantal ademhalingen per minuut tijdens je slaap)
  4. Slaap

Binnen de sectie "recovery" kan je het weekoverzicht inzien. Voor je slaap heeft Whoop een apart overzicht die ik later bespreek.

Zie onderstaande foto's voor recovery:

Je Heart Rate Variability (HRV) fluctueert de hele dag. Whoop berekent deze tijdens je slaap, en meer specifiek tijdens je Slow Wave (Deep) Sleep.

HRV is een technisch begrip wat ik hier in detail uitleg. Over het algemeen wil je dat je HRV zo hoog mogelijk is.

Je Resting Heart Rate (RHR) wil je juist omlaag krijgen. Je Respiratory Rate (ademhaling in rust) is altijd erg stabiel, een grote uitslag is daar eerder uitzondering dan regel. Je HRV en RHR zijn twee waardes die ook alle andere fittrackers gebruiken.

De Recovery % (hoeveel procent je bent hersteld) is wel iets unieks van Whoop. Zij berekenen dit op basis van hun eigen algoritme en op basis van jouw baseline. Je baseline is jouw gemiddelde range die Whoop na verloop van tijd steeds beter kan berekenen.

Mijn HRV Baseline is na twee maanden ongeveer 95-110. Dat wil zeggen dat mijn gemiddelde HRV tussen de 95 en 110 milliseconde ligt. Dit is voor iedereen anders, iemand met een baseline van 50-60 kan met een HRV van 55 en een goede nachtrust een recovery van 95% hebben, terwijl ik met een HRV van 93 een goede nachtrust, een recovery krijg van 48%.

Sleep

De laatste categorie die Whoop behandelt is je slaap. Je kan Whoop zelf je slaap laten detecteren, of je kan er voor kiezen om je slaap te activeren zodra je het licht uitdoet en gaat proberen in slaap te vallen.

Dit is een belangrijk onderscheid omdat Whoop zelf pas je slaap detecteert als je daadwerkelijk slaapt. Maar daarmee meet je niet de tijd die het je heeft geduurd om in slaap te vallen. Dit wordt ook wel efficiency genoemd. Je slaap efficiëntie.

Voor wakker worden geldt in principe hetzelfde. Zodra je wakker wordt kan je aangeven dat je wakker bent en word je slaap geanalyseerd. Ik vergeet zelf vaak mijn slaap te activeren, dus vertrouw grotendeels op Whoop voor het registreren van het startpunt van mijn slaap.

Er zijn een aantal begrippen die Whoop analyseert tijdens je slaap:

  • Time in Bed
  • Hours of Sleep
  • Sleep Needed
  • Stages of Sleep

Op basis van deze waarden berekent Whoop je slaap performance.

Je slaap performance staat in beginsel los van je recovery. Het is wel een belangrijk onderdeel van je recovery, maar het gebeurt mij vaak dat ik 90% slaap performance heb, en toch slecht herstel (dit ligt meestal aan een verlaagde HRV).

Onze slaap heeft meerdere fases die we een aantal keer per nacht doorlopen, binnen Whoop heten deze:

  • Awake
  • Light
  • REM (Rapid Eye Movement)
  • SWS (Slow Wave Sleep) Deep

Wat mij opviel was dat je gedurende de nacht toch redelijk wat "wakker" bent, in bovenstaand voorbeeld zelfs 45 minuten verdeeld over 15 disturbances. Dit is blijkbaar normaal en je bent je niet bewust van die momenten. Meestal zijn het momenten van overgang tussen de ene naar de andere slaapfase.

Voor een weekoverzicht scrol je binnen deze categorie weer omlaag. Daar vind je:

  • Slaap Performance per week
  • Hours of sleep vs. Sleep Need
  • Time in Bed

Workout Tracken

Zoals eerder beschreven kan Whoop op twee manieren je workout registeren: Automatisch, of handmatig.

De Whoop armband monitort 24//7 wat je aan het doen bent. Aan de hand van je hartslag wordt je strain berekend, ongeacht of je aan die hartslag een workout of activiteit koppelt (of automatisch wordt gekoppeld). Met de fiets op pad of een uurtje wandelen, heeft wel degelijk invloed op je strain, maar zal niet altijd door Whoop worden herkend als activiteit. Maak je daar dan ook geen zorgen om.

Meestal trackt Whoop automatisch, omdat ik het simpelweg vergeet te activeren. Achteraf kan ik alsnog handmatig wijzigingen aanbrengen. Hierbij moet je denken aan de duur van de workout en de type workout. Vooral oefeningen in een lage hartslagzone zal whoop niet snel herkennen.

Intensiteit workout

Elke ochtend, wanneer je wakker wordt, berekent Whoop je recovery. Aan de hand van die recovery, word je target strain berekent voor die dag. En hier wordt het voor Whoop wellicht wat kritisch. Ze weten namelijk niet wat je trainingsdoel is.

Door te trainen word je sterker. Daarna dien je te herstellen zodat je spieren daadwerkelijk sterker kunnen worden. Whoop kijkt alleen naar vandaag, en naar je data van de afgelopen tijd en berekent op basis daarvan wat je vandaag kan doen.

Ze weten niet wat je de komende dagen//weken/maanden gaat doen. Maar zonder je precieze trainingsdoel en activiteit te kennen, zal het altijd een twijfelachtig advies zijn. Als jij volgens jouw schema je laatste belangrijke trainingsdag hebt voor een event, laat je je dan tegenhouden door een slechte recovery?

Zoals je hierboven kan zien adviseert de strain coach mij om vandaag een Activity Strain van 11,1 te behalen. Tegelijkertijd zie je (eerste plaatje), dat mijn Optimal Day Strain 11,1 is.

Dat is gek.

Dat is gek omdat je naast je workout, ook met je overige dagactiviteiten strain behaalt. Wanneer ik om 10:00 uur in de ochtend mijn doel van 11,1 zou hebben behaald, dan mag ik de rest van de dag in bed om te voorkomen dat mijn strain nog zou stijgen.

Het zou fijn zijn geweest als ze zouden adviseren hoeveel strain je met je specifieke workout moet behalen, in acht nemende dat je de rest van de dag ook nog strain opbouwt.

En dit zou theoretisch moeten kunnen, want ze weten na verloop van tijd hoe jouw gemiddelde dag eruit ziet, je draagt de armband immers 24/7.

Maar dat gezegd hebbende, Whoop doet niet zomaar iets. Strain wordt berekend op basis van een variabel algoritme, die zich baseert op jouw baseline. Twee mensen die dezelfde workout doen, kunnen verschillend scoren op het gebied van strain.

Daarnaast werkt de strain niet linear. Dat wil zeggen dat de strain van verschillende activiteiten niet samen optellen tot je totale strain.

Voorbeeld
Een hardloopsessie met een strain van 11 gevolgd door een krachtworkout met een strain van 5, leidt niet automatisch tot een totale strain van 16.

Whoop gaat hier dieper op in in hun podcast:

Understanding Strain | Cardiovascular Exertion | WHOOP Podcast
Understanding Strain: Kristen Holmes and Emily Capodilupo break down how the WHOOP strain metric works, and how it can improve your training.

Slaap Tracken & Recovery

Slaap en recovery hebben we al los van elkaar besproken. Maar slaap heeft een grote invloed op je recovery, en soms raak ik redelijk verward door de berekeningen van Whoop.

Dat zit namelijk zo, voor een goede recovery heb je met name nodig:

  • Een goede HRV
  • Goede nachtrust
  • (En daarnaast kijken ze naar je RHR en Respiratory Rate)

Whoop berekent je HRV in de laatste vijf minuten van je laatste Slow Wave (deep) sleep. Je gaat elke nacht meerdere keren door de verschillende fases van slaap heen. Meerdere Slow Wave (deep) sleeps ook.

Het komt bij mij vaak voor dat ik wakker word en constateer dat ik een lage recovery heb. Whoop heeft in dat geval de start van mijn slaap vaak later ingeschat dan ik ben gaan slapen (time in bed). Op zich kan dit kloppen, want je valt niet direct in slaap (ik meestal niet).

Door mijn time in bed handmatig aan te passen wijzigen de statistics en je slaap performance. Mijn slaaptijd wijzigt niet, want dat blijft wat Whoop heeft geconstateerd. Alleen door een langere tijd in bed te hebben gelegen, kan je recovery zijn gestegen. Daarvoor heb ik twee mogelijke argumenten:

  1. Langer in bed, is langer herstel
  2. Mijn HRV wijzigt soms ook.

Vooral dat laatste begrijp ik niet, door eerder in bed te liggen, is mijn laatste Slow Wave Sleep (SWS) natuurlijk niet aangepast. Als je om 0600 je laatste SWS hebt, dan maak het niet uit of je om 22:30 in bed bent gaan liggen, of om 23:00. Ik ben er nog niet helemaal achter waar dit vandaan komt.

Psychologisch effect recovery

Een onderwerp wat ik graag nog wil aanstippen, is het psychologische effect van een goede of slechte recovery. Ik ben regelmatig met een goed humeur en na een goede nachtrust wakker geworden, om vervolgens een lage recovery te zien.

Een lage recovery betekent niet dat je slecht geslapen hebt of je niet goed voelt, het geeft aan dat je lichaam bezig is om te herstellen, en dat het niet slim is om vol gas te geven.

Toch ben ik altijd teleurgesteld als mijn recovery lager is 70% of slechter is dan ik mij voel.

Recovery en hoe je je voelt moet je los van elkaar zien, maar toch beïnvloedt het soms toch mijn humeur :-)

Betrouwbaarheid Whoop

Op het moment dat je als bedrijf er voor kiest om je volledig te storten op het verstrekken van data, dan moet het natuurlijk wel heel accuraat zijn. Hoe zit dat bij Whoop?

Betrouwbaarheid Hartritme sensor

Whoop maakt gebruik van een optical heart rate sensor. Deze sensor bestaat uit LED lampjes die licht schijnen door je huid op je bloedvaten. Deze lichtstralen kaatsen terug en worden door de armband opgevangen. In dit proces kan er allerlei ruis ontstaan met als gevolg dat de betrouwbaarheid afneemt.

Het is daarom belangrijk dat de sensor goed strak om de pols heen zit. De armband is een flexibele stretch band. Je moet je vinger tussen je pols en de armband kunnen houden, zonder dat er ruimte tussen je vinger, armband en je pols zit.

Whoop armband

Er zijn een aantal factoren die de accuraatheid kunnen beïnvloeden:

  • Een armband die te los zit
  • Beweging van je pols, bijvoorbeeld als je een paar zware dumbells vastpakt
  • Lichaamstemperatuur, die kan de doorstroming van je bloed beïnvloeden en op die manier de sensor het idee geven dat er een wijziging is in je hartslag.
  • Huidskleur / pigment en tatoeages beïnvloeden de reflectie van het lichtsignaal wat de sensor uitstuurt en weer opvangt.

Overal gezien hebben we meestel concurrenten van Whoop last van deze factoren.

Producten die op een andere manier je hartslag meten zijn bijvoorbeeld:

  • De Oura ring, dit is een ring die je slaap trackt.
  • De bekende band die je rond je borst draagt.

De meningen verschillen over de betrouwbaarheid van Whoop. Ik denk dat het met name afhangt van de type activiteiten die je uitvoert en wat je doel is, of de armband voldoet aan jouw betrouwbaarheidseisen.

Op het internet vind je verschillende meningen, zoals in deze blog of de review van Michael Kimmer.

Whoop eindoordeel

Wanneer je heel erg data gedreven bent, geeft deze armband je precies waar je naar op zoek bent. Er is een overload aan data beschikbaar die je kan gebruiken om je eigen prestaties en herstel te optimaliseren.

Tegelijkertijd zie je soms door de bomen het bos niet meer. Op het moment dat je denkt aan alle, zojuist geleerde, voorwaarden voor een goed herstel te hebben voldaaan, zul je net zien dat je die nacht slecht herstelt. Enerzijds maakt dat het heel leuk, want je blijft leren, anderzijds vraag ik me af of die onzekerheid en soms obsessieve drang naar een perfecte dag, wel goed voor je is.

Whoop is naar mijn mening niet voor de beginner of de persoon met gemiddelde interesse in het optimaliseren van je gezondheid.

Maar voor de doorgewinterde (amateur) (top)sporter is het heel fijn speelgoed.

Blijf op de hoogte

Bij BodyFact is het onze missie om jou je lichaam te laten begrijpen. Niet omdat we een van iedereen een dokter willen maken, maar omdat kennis jou helpt om de baas over je eigen gezondheid te worden. Het zijn vaak kleine aanpassingen die grote invloed hebben. Een leven lang knallen en af en toe uit de bocht vliegen. Dat moet kunnen.