Supplementen, hebben we ze echt nodig?

Supplementen, hebben we ze echt nodig?

De supplementen industrie is de afgelopen jaren flink toegenomen. Consumenten geven steeds meer geld uit aan voedingssupplementen en bedrijven profiteren hiervan. Echter, de werkzaamheid en veiligheid van supplementen wordt nog wel eens in twijfel gebracht.

Multivitamine als favoriet

Uit onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlanders voedingssupplementen gebruikt. Van deze groep neemt 63% regelmatig en 37% af en toe een supplement (Motivaction, 2019)

De populairste supplementen zijn multivitaminen, 44% van de groep neemt deze. Gevolgd door vitamine D, visolie en magnesium. Andere veel gebruikte supplementen in Nederland zijn:

Rokers slikken meer supplementen

Uit het onderzoek van Motivaction kwamen de volgende argumenten naar voren voor het slikken van supplementen:

  • Ter preventie: voor minder kans op klachten in de toekomst
  • Immuunsysteem versterken
  • aanvulling op dagelijkse voeding
  • Een klacht oplossen
  • Energieniveau verbeteren
  • Onder het mom van: “baat het niet, dan schaadt het niet”

Veel Nederlanders hebben een soort schuldgevoel wanneer ze niet kunnen voldoen aan de voedingseisen en nemen daarom supplementen.

Om deze reden zien we vaak dat rokers meer voedingssupplementen slikken, ter compensatie van de ongezonde sigaret.

Groeiende markt

Het aantal aanbieders van voedingssupplementen groeit. De omzet van voedingssupplementen met vitamines en mineralen in Nederland was in 2019 €143 miljoen, in 2018 was dit nog slechts €134 miljoen. De markt wordt groter, de vraag groeit en het aanbod groeit mee.

Ook zien we dat veel Nederlandse consumenten  supplementen bestellen bij aanbieders uit landen buiten de Europese Unie.

Supplementen beloven een quick fix

Veel mensen gebruiken supplementen en daarnaast wordt het aanbod steeds groter. Dan zou je verwachten dat er heel veel onderzoeken zijn die positieve effecten aantonen voor de gezondheid.

Die onderzoeken zijn er wel, alleen niet perse met overwegend positieve resultaten.

Het idee dat je met 10 pillen alles kunt repareren of voor altijd gezond kunt leven is onjuist.

"Er is een enorme kloof tussen de perceptie van mensen over supplementen en de realiteit, zegt Dr. Mark Moyad, Director of Preventive/Complementary en Alternative Medicine aan de University of Michigan.

87% van de consumenten geeft aan dat ze vertrouwen hebben in de veiligheid, kwaliteit en effectiviteit van voedingssupplementen. En dat komt grotendeels omdat we willen geloven dat er een quick fix voor onze gezondheid bestaat.

In meerdere onderzoeken vonden onderzoekers geen bewijs die het gebruik van voedingssupplementen positief ondersteunen.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding & Gezondheid bij het Voedingscentrum:

"Er is niet bewezen dat mensen die buiten die risicogroepen vallen maar wel vitaminepillen slikken, er voordeel van hebben en bijvoorbeeld minder snel ziek zijn."

Voldoende voedingsstoffen uit voeding nuttigen wordt wél in verband gebracht met een betere gezondheid en langer leven.

Duizend keer zoveel vitamine?

Sommige supplementen bevatten wel 1.000 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van die vitamine. Volgens Postma-Smeets heb je niets aan die gigantische hoeveelheden.

En dat gezegde “baat het niet, dan schaad het niet” gaat bij extra vitamines helaas ook niet op, zegt dr. Jeanne de Vries, voedingswetenschapper van Wageningen University & Research.

De Vries meldt dat we een te veel aan vitamine C uitplassen, maar het wel leidt tot maag- en darmklachten.

Een teveel aan B6 kan schade aan de zenuwen opleveren en teveel aan vitamine D kan schade aan het hart, de nieren en de bloedvaten veroorzaken.

Wanneer je een supplement neemt, hoeft dit nooit meer te zijn dan de ADH.

Supplement is een soort medicijn

“Vitaminesupplementen kun je zien als een soort medicijnen”, zegt diëtist drs. Lisanne Bosch. "Ze zijn zomaar verkrijgbaar, terwijl het gebruik veel schade kan opleveren. Zeker wanneer er meer dan duizend keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in zit en mensen deze dagelijks nemen."

De oplossing voor een gezonder leven zit hem in gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit laat ook weten dat het belangrijkste is om zoveel mogelijk vitamines uit volwaardige voeding te halen.

Of zoals wetenschapper Edgar Miller III, professor bij Johns Hopkins University, concludeerde: “mensen kunnen hun geld beter besteden aan fruit en groenten”.

Er gebeurt veel op de supplementen markt, daarom verzamelden wij trends die voor jou handig zijn om te weten!

Weerstandondersteuning

In de hoop het coronavirus te bestrijden, sloegen consumenten begin 2020 een voorraad zink, vlierbessen, vitamine C en Echinacea in.

Producenten gingen verkopen onder de noemer ‘weerstandondersteuning’, niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wel een goede verkooptruc.

Ondertussen is het wél wetenschappelijk bewezen dat vitamine C en corona effect hebben op elkaar. Dit bleek uit het onderzoek van Dr. Andrew Weber. Het toevoegen van vitamine C aan de behandeling van zijn corona patiënten hielp voor de weerstand en het herstel.

Gebruik je een supplement, denk dan aan wat we hiervoor al vertelden. Gebruik niet meer dan de ADH en bij vitamine C maximaal 2000 mg per dag. Alle hoeveelheden daarboven zijn schadelijk voor je maag en darmen.

Multivitaminen

In Nederland zijn multivitaminen het meest verkochte supplement, maar ook in Amerika is dit booming. Unilever zag dit ook en kocht het Amerikaanse bedrijf SmartPants Vitamins. Slimme zet, want de verkoop van multivitaminen steeg daar in 2020 met 17% tot wel $7,5 miljard.

Beter slapen

Het lijkt soms wel of goede slaap te koop is. Het supplement melatonine is razend populair. Het zou ervoor zorgen dat je beter kan slapen en je kunt je jetlag hiermee bestrijden.

Maar melatonine is een hormoon en niet een supplement, en zonder goed advies kun je dit supplement niet gebruiken.

Je speelt dan namelijk met je hormoonbalans.

Go Keto!

Het begon in Amerika, bulletproof koffie, wel eens van gehoord? De rage is nu ook al een tijdje in Nederland en het aantal verkooppunten wordt ook groter. Koffie met boter is hip en keto supplementen zoals MCT olie, worden steeds vaker verkocht.

Wat is wetenschappelijk gezien het effect op je gezondheid?

De resultaten zijn afwijkend, maar lijken overwegend te wijzen in de richting van positief. De koffie en olie heeft een héél klein positief effect op de vetverbranding. Verder komen er geen overtuigende resultaten uit de onderzoeken naar voren.

Hydratatie

Drankjes met elektrolyten en sportdrankjes met mineralen, er is veel vraag naar supplementen die hydratatie ondersteunen. Isostar en Body & Fit spelen hier mooi op in, met een hele lijn hydratatie producten voor tijdens en na het sporten.

Echter, groenten en fruit is nog steeds het beste recept voor hydratatie en het binnenkrijgen van die elektrolyten en mineralen.

Wat doen de supplementen nou écht?

Supplementen verkopen een droom; een gezond leven, waarin je moeiteloos oud wordt, slank bent en heerlijk slaapt. En die dromen verkopen natuurlijk goed.

De grens tussen feit en fantasie vervaagt. Het is goed om kritisch te blijven, de verpakking te lezen en marketing te doorzien.

Laat je goed adviseren voordat je zomaar supplementen neemt.

Het beste advies is heel saai, maar blijft: leef zo gezond mogelijk en eet veel groenten en fruit.

Aanbevolen podcast over supplementen:

Blijf op de hoogte

Zo'n 80% van alle hart- en vaatziektes kan worden voorkomen. 50% van de 65+'ers heeft een chronische ziekte. Het merendeel daarvan is gekoppeld aan leefstijl. Op alle leeftijden kan je hier positieve invloed op uitoefenen.

Bij BodyFact is het onze missie om jou je lichaam te laten begrijpen. Niet omdat we een van iedereen een dokter willen maken, maar omdat kennis jou helpt om de baas over je eigen gezondheid te worden. Het zijn vaak kleine aanpassingen die grote invloed hebben. Want iedereen wilt toch in gezondheid oud worden?


Meld je aan en ontvang elke week als eerste de belangrijkste lessen van de afgelopen week en kortingsacties op producten die jou helpen je gezondste en leukste leven te leiden.