3 redenen om geen genoegen te nemen met je BMI
Wat is BMI
BMI is misschien wel de bekendste afkorting wanneer het gaat over gezondheid. Het merendeel van de mensen heeft wel eens gehoord van BMI of weet zelfs zijn of haar BMI. BMI staat voor Body Mass Index. Zij is een maatstaf voor overgewicht die enkel kijkt naar:
- Geslacht
- Lengte
- Gewicht
- Leeftijd
De berekening wijst uit of je een gezond gewicht hebt. In veel gevallen is dit ook een simpele en snelle graadmeter. Maar de berekening is erg standaard en geeft daarom voor een hele grote groep mensen geen uitkomst waar je op kan vertrouwen. Gespierde mensen hebben bijvoorbeeld standaard een te hoge BMI.
Wat zijn de beperkingen van BMI?
BMI is niet persoonlijk
BMI houdt geen rekening met jouw persoonlijke situatie of jouw type bouw. We zijn allemaal anders en hebben een lichaam wat verschillend is opgebouwd. Zo wordt er ook geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben gemiddeld meer vetmassa dan mannen.
BMI houdt geen rekening met spiermassa, vetmassa en botmassa
Je lichaam is opgebouwd uit verschillende componenten zoals:
- Lichaamswater
- Skeletspiermassa
- Eiwitten
- Mineralen
- Vetmassa
Je totale lichaamsgewicht als getal zegt niet zoveel. Veel belangrijk is het om te kijken naar die verschillende componenten. Wanneer je meer vocht vast houdt dan gemiddeld heb je een hoger gewicht dan gemiddeld. Maar lichaamsvocht is wel vetvrije massa.
De opbouw van je skelet kan anders zijn samengesteld en je botdichtheid heeft ook invloed op je gewicht.
Laag gewicht en overtollig vet
Een op het oog dun persoon kan overtollig visceraal vet hebben. Dit is het vet in je buikholte wat drukt op je buikwand en organen. De gezondheidsrisico’s die hierbij gepaard gaan zijn aanzienlijk.
Je lichaamsgewicht en als gevolg daarvan je BMI, kan je daarom niet specifiek hanteren als gezond of ongezond. Veel belangrijk is het om te kijken naar de lichaamssamenstelling.
Berekening BMI
Benieuwd naar jouw lichaamssamenstelling? Neem dan contact op of plan een afspraak.