7 gezondheidsvoordelen van de Zon

De zon heeft last van een verslechterde reputatie. Maar is dat terecht? Belangrijk hierbij is te kijken naar de context. Teveel zon is niet goed, maar jouw lichaam heeft de zon nodig!

7 gezondheidsvoordelen van de Zon

Je gezondheid optimaliseren en je verouderingsproces vertragen dat wil iedereen. Maar zal dat weer puffen worden in de sportschool en gezond eten..? Ja dat is ook (leuk) en belangrijk, maar er zijn meer onderwerpen die je daarbij helpen en het is makkelijker dan je denkt..

💡
Wetenschappelijk gezien heeft de zon veel voordelen voor ons lichaam. 

Ik zal een geheim met je delen.. de zon is niet alleen maar schadelijk voor je. Ja, natuurlijk liegen de cijfers omtrent huidkanker er niet om. Maar er is een verschil tussen jezelf insmeren met olie, lekker bakken in de zon om 12:00 en gebruik maken van het zonlicht op de juiste manier & momenten.

Ik zal je uitleggen hoe je dat doet..

Hier zijn daarom 7 goede redenen om wel naar buiten te gaan en te genieten van de zon.

1. Verbetert je slaap

Onder invloed van het hormoon melatonine val je 's avonds in slaap. Want zodra het donker wordt begint je lichaam melatonine te produceren. Daarom duurt het altijd even tot na zonsondergang voordat je moe wordt.

Hoe lang? Meestal twee uur.

Ook blijkt uit onderzoek dat een uur natuurlijk licht in de ochtend je helpt om beter te slapen. Je interne klok, of je circadian ritme, wordt door zonlicht gereguleerd om meer of minder melatonine te maken. En meer zonlicht is meer instructie en een verbeterde melatonine productie.

2. Vermindert stress

Wist je dat melatonine ook stressverlagend werkt? Zonlicht verbetert dus je melatonine productie en op die manier controleert zij op natuurlijke wijze je stressniveau. Bijkomend voordeel kan ook zijn dat je (lichte) inspanning verricht als je buiten bent, wat ook de stress kan doen verlagen. Even je gedachte verzetten werkt altijd lekker. Had je dat verwacht?

3. Behoudt sterke botten

Vitamine D zorgt (samen met calcium) voor het creëren en behouden van sterke botten. En wie zorgt er voor voldoende vitamine D? De zon!

Maar dat wist je vast wel, geen vitamine waar zoveel over wordt gesproken als vitamine D. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Op de evenaar is de zon natuurlijk wat sterker dan in ons kikkerlandje.

4. Helpt het gewicht eraf te houden

Zonlicht helpt bij gewichtsverlies. Ok dat is best wel een statement. Maar uit dit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen zonlicht in de ochtenduren (30 minuten tussen 08:00 en 12:00) en gewichtsverlies. Dat klinkt goed toch?

5. Versterkt je immuunsysteem

Vitamine D is ook van cruciaal belang voor je immuunsysteem, en vitamine D is afhankelijk van zonlicht. Een gezond immuunsysteem kan het risico op ziekte, infecties, sommige vormen van kanker en sterfte na een operatie helpen verminderen.

6. Bestrijdt depressie

Het zit niet alleen in je hoofd; er is een wetenschappelijke reden waarom de zon je humeur verbetert. Hier is een voorbeeld.

De zon verhoogt het serotonine niveau in je lichaam, een chemische stof die je humeur verbetert en je helpt kalm en gefocust te blijven.

Verhoogde blootstelling aan natuurlijk licht kan de symptomen van een winterdip verminderen (een stemmingsverandering die meestal optreedt in de herfst).

En nu komt het beste gedeelte..

7. Kan levensduur verlengen

Een studie die 30.000 Zweedse vrouwen volgde, onthulde dat degenen die meer tijd in de zon doorbrachten, zes maanden tot twee jaar langer leefden dan degenen die minder aan de zon werden blootgesteld. Er moet meer onderzoek op dit gebied worden gedaan, maar wetenschappers blijven dit voor ons bestuderen.

8. Zorg dat je niet verbrand

Je vraagt je misschien af of ik het gevaar van de zon wel ken. Natuurlijk. Daarom toch een 8e tip. Laat je niet verbranden, de zon is je vriend, maar verbranden is dodelijk.

Afhankelijk van de tint van je huid, schatten wetenschappers dat je lichaam in de zon in ongeveer 5 tot 30 minuten voldoende vitamine D kan aanmaken. Als je zonnebrandcrème draagt, maak je mogelijk niet zoveel vitamine D aan. Als je buiten bent voor wat broodnodige vitamine D, stel de blote huid dan niet langer dan 5 tot 30 minuten bloot.

Bronnen

Sun Exposure and Its Effects on Human Health: Mechanisms through Which Sun Exposure Could Reduce the Risk of Developing Obesity and Cardiometabolic Dysfunction
Obesity is a significant burden on global healthcare due to its high prevalence and associations with chronic health conditions. In our animal studies, ongoing exposure to low dose ultraviolet radiation (UVR, found in sunlight) reduced weight gain and ...
Timing and Intensity of Light Correlate with Body Weight in Adults
Light exposure can influence sleep and circadian timing, both of which have been shown to influence weight regulation. The goal of this study was to evaluate the relationship between ambient light, sleep and body mass index. Participants included 54 individuals (26 males, mean age 30.6, SD = 11.7 ye…
Vitamin D as a promising anticancer agent
Presence of vitamin D receptors in noncalcemic tissues and subsequent identification of its involvement in growth factor(s)-mediated cellular function suggested its probable beneficial role in genesis, progression and survival of cancerous growths. Data ...
Vitamin D’s Effect on Immune Function
Ever since its discovery by Windhaus, the importance of the active metabolite of vitamin D (1,25-dihydroxyvitamin D[3] ; 1,25-(OH)2D[3] ) has been ever expanding. In this review, the attention is shifted towards the importance of the extra-skeletal effects ...