7 gezondheidsvoordelen van de Zon

De zon heeft last van een verslechterde reputatie. Maar is dat terecht? Belangrijk hierbij is te kijken naar de context. Teveel zon is niet goed, maar jouw lichaam heeft de zon nodig!

Wil je je gezondheid optimaliseren en je verouderingsproces vertragen dan zijn er veel onderwerpen waarin je je kan verdiepen en waarin je je gedrag kan verbeteren. Van kleine eerste stapjes naar nieuwe vaste routines.

💡
Wetenschappelijk gezien heeft de zon veel voordelen voor ons lichaam. 

De zon is schadelijk en de cijfers omtrent huidkanker liegen er niet om. Er is echter een verschil tussen jezelf insmeren met olie, lekker bakken in de zon om 12:00 en gebruik maken van het zonlicht op de juiste manier & momenten.

Hier zijn daarom 7 goede redenen om naar buiten te gaan en te genieten van de zon.

1. Verbetert je slaap

Onder invloed van het hormoon melatonine val je 's avonds in slaap. Op het moment dat het donker wordt begint je lichaam melatonine te produceren. Daarom duurt het altijd even tot na zonsondergang voordat je moe wordt. Meestal twee uur.

Onderzoek wijst uit dat een uur natuurlijk licht in de ochtend je helpt om beter te slapen. Je interne klok, of je circadian ritme, wordt door zonlicht gereguleerd om meer of minder melatonine te maken. Meer zonlicht is meer instructie en een verbeterde melatonine productie.

2. Vermindert stress

Melatonine werkt ook stressverlagend. Door zonlicht verbeter je de melatonine productie en kan je op natuurlijke wijze je stressniveau beheren. Bijkomend voordeel kan ook zijn dat je (lichte) inspanning verricht als je buiten bent, wat ook de stress kan doen verlagen. Even je gedachte verzetten werkt altijd lekker.

3. Behoudt sterke botten

Een van de functies van het hormoon vitamine D is, in samenwerking met calcium, zorgen voor het creëren en behouden van sterke botten. Een 15 tot 30 minuten zonlicht kan, mits op het juiste moment op de juiste plaats, zorgen voor voldoende Vitamine D voor de hele dag.

4. Helpt het gewicht eraf te houden

Tussen 8 uur 's ochtends en 12 uur 's middags 30 minuten naar buiten gaan, is in verband gebracht met gewichtsverlies. Er kunnen natuurlijk andere factoren zijn, maar het lijkt erop dat er een verband is tussen zonlicht in de vroege ochtend en gewichtsverlies.

5. Versterkt je immuunsysteem

Vitamine D is ook van cruciaal belang voor je immuunsysteem, en vitamine D is afhankelijk van zonlicht. Een gezond immuunsysteem kan het risico op ziekte, infecties, sommige vormen van kanker en sterfte na een operatie helpen verminderen.

6. Bestrijdt depressie

Het zit niet alleen in je hoofd; er is een wetenschappelijke reden waarom de zon je humeur verbetert. De zon verhoogt het serotonine niveau in je lichaam, een chemische stof die je humeur verbetert en je helpt kalm en gefocust te blijven.

Verhoogde blootstelling aan natuurlijk licht kan de symptomen van een winterdip verminderen (een stemmingsverandering die meestal optreedt in de herfst).

7. Kan levensduur verlengen

Een studie die 30.000 Zweedse vrouwen volgde, onthulde dat degenen die meer tijd in de zon doorbrachten, zes maanden tot twee jaar langer leefden dan degenen die minder aan de zon werden blootgesteld. Er moet meer onderzoek op dit gebied worden gedaan, maar het is iets dat wetenschappers blijven bestuderen.

Maar toch moet je ook oppassen

Afhankelijk van de tint van je huid, schatten wetenschappers dat je lichaam in de zon in ongeveer 5 tot 30 minuten vitamine D kan aanmaken. Als je zonnebrandcrème draagt, maak je mogelijk niet zoveel vitamine D aan. Als je buiten bent voor wat broodnodige vitamine D, stel de blote huid dan niet langer dan 5 tot 30 minuten bloot.

Bronnen

Sun Exposure and Its Effects on Human Health: Mechanisms through Which Sun Exposure Could Reduce the Risk of Developing Obesity and Cardiometabolic Dysfunction
Obesity is a significant burden on global healthcare due to its high prevalence and associations with chronic health conditions. In our animal studies, ongoing exposure to low dose ultraviolet radiation (UVR, found in sunlight) reduced weight gain and ...
Timing and Intensity of Light Correlate with Body Weight in Adults
Light exposure can influence sleep and circadian timing, both of which have been shown to influence weight regulation. The goal of this study was to evaluate the relationship between ambient light, sleep and body mass index. Participants included 54 individuals (26 males, mean age 30.6, SD = 11.7 ye…
Vitamin D as a promising anticancer agent
Presence of vitamin D receptors in noncalcemic tissues and subsequent identification of its involvement in growth factor(s)-mediated cellular function suggested its probable beneficial role in genesis, progression and survival of cancerous growths. Data ...
Vitamin D’s Effect on Immune Function
Ever since its discovery by Windhaus, the importance of the active metabolite of vitamin D (1,25-dihydroxyvitamin D[3] ; 1,25-(OH)2D[3] ) has been ever expanding. In this review, the attention is shifted towards the importance of the extra-skeletal effects ...
You've successfully subscribed to BodyFact
Great! Next, complete checkout to get full access to all premium content.
Error! Could not sign up. invalid link.
Welcome back! You've successfully signed in.
Error! Could not sign in. Please try again.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Error! Stripe checkout failed.
Success! Your billing info is updated.
Error! Billing info update failed.