Alles over vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het verbranden en omzetten van koolhydraten uit onze voeding naar energie. Nieuwsgierig? Lees verder
Vitamines zijn gezond, we hebben ze nodig voor een goede gezondheid. Er zijn verschillende type vitamine, alle met een verschillende functie. Tijdlang werd gedacht dat er maar één type vitamine B was, maar wetenschappers ontdekte dat het 8 verschillende vitamines zijn. In dit artikel vertellen wij jou alles over vitamine B1.
Wat is vitamine B1 (thiamine)
Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd is onderdeel van de reeks vitaminen B. Het is een wateroplosbare vitamine en zou je daarom iedere dag voldoende moeten binnenkrijgen bij voorkeur door een gevarieerde voeding en anders door middel van een voedingssupplement om een tekort te voorkomen.
Het is een belangrijk onderdeel voor het optimaal functioneren van je lichaam. Dit komt doordat deze vitamine van invloed is op de energieproductie en het functioneren van het maagdarmstelsel, het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel.
Wat doet vitamine B1
Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor het kan worden omgezet naar energie. Door deze omzetting van koolhydraten naar energie, kunnen de spieren, zenuwen en hersenen goed werken.
Ook stimuleert B1 de prikkeloverdracht tussen de cellen, waardoor het invloed heeft op het zenuwstelsel. Als laatste speelt thiamine ook een rol bij de vorming van hormonen, eiwitten en enzymen en is deze vitamine belangrijk voor het geheugen.
Vitamine B1 wordt vaak geadviseerd om muggen te weren. Hoe komt dat?
De B-vitaminen ruiken vies. Heb je je weleens afgevraagd waarom jouw multivitamine gek ruikt? Dit komt door de B-vitaminen in het supplement. Een hoge dosering vitamine B1 plas je uit, maar zweet je ook uit. Dit zorgt voor een specifieke lichaamsgeur. Muggen komen altijd af op lichaamsgeur en die vinden de geur van vitaminen B dus ook niet echt lekker. Daarom wordt gezegd dat als je veel B1 binnenkrijgt, de muggen wegblijven.
Echter, of vitamine B echt als anti-muggenmiddel werkt is nooit wetenschappelijk bewezen. Daarnaast ruiken niet alleen de muggen maar ook mensen deze geur. Dus dat is ook een overweging waard…
Waar zit vitamine B1 in
Jouw lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Om de functies te kunnen uitvoeren is voldoende B1 nodig en dit zul je dus moeten halen uit voeding.
Vitamine B in voeding
B1 zit in veel voedingsmiddelen die in een gezond en natuurlijk voedingspatroon volop aanwezig zijn, namelijk:
- Vlees
- Groenten
- Noten
- Bonen
- Gist
- Volkoren granen
- Aardappelen
Wanneer je een gezond eetpatroon hebt, kun je aanbevolen hoeveelheid B1 prima uit voeding halen en zul je ook geen tekort opbouwen.
Een volwassen man haalt voldoende B1 uit een maaltijd bestaande uit 4 opscheplepels aardappelen, 4 groentelepels rode kool en 100 gram varkenshaaskarbonade.
Aanbevolen hoeveelheid Vitamine B1
De aanbevolen hoeveelheid B1 per dag hangt af van de activiteit van je dag. Bij een inactieve leefstijl is minder B1 nodig dan wanneer je zeer actief bent. Een man die redelijk inactief is heeft 1,15 mg vitamine B1 per dag nodig. Een vrouw die redelijk inactief is heeft 0,85 mg vitamine B1 per dag. Ga dus uit van minimaal deze hoeveelheden per dag.
Er zijn een aantal situaties waarin je lichaam om meer B1 vraagt:
- Zwanger dames die vaak overgeven
- Mensen met chronische darmaandoeningen
- Alcoholisten > Alcohol verstoort de opname van B1 in de darmen en scheidt meer B1 uit
Vitamine B1 bijwerkingen
Een te veel van B1 wordt door het lichaam uitgescheiden via plas. Er zijn geen nadelen bekend van een hoge inname. Het is een zeer veilige vitamine om extra van te nemen (bijvoorbeeld in een multivitaminen supplement).
Vitamine B1 tekort
Een tekort is echter wel iets waar je voor moet waken. Eerste symptomen kunnen ook al zijn:
- vermoeidheid
- prikkelbaarheid
- verminderde eetlust
- gewichtsverlies
- slaapstoornissen
- buikpijn
- geheugenstoornissen.
Een ernstig gebrek aan vitamine B wordt ook wel beri-beri genoemd en heeft gevolgen voor het zenuwstelsel, hart en vaten en het maagdarmstelsel. Gevolgen zijn bijvoorbeeld: afvallen, geen trek/honger hebben en misselijkheid.