Langer leven met een gezondheidscheck

Langer leven met een gezondheidscheck

Een regelmatige gezondheidscheck als oplossing tegen de invasie aan chronisch zieken in Nederland. Onze kennis over ons eigen lichaam is eigenlijk bedroevend laag. Inzicht in het functioneren van je eigen lichaam door middel van een gezondheidscheck kan daarom bijdragen aan het vergroten van deze kennis en er op die manier voor zorgen dat we minder onverstandige keuzes maken.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een gezondheidscheck
 2. Waarom een gezondheidscheck doen
 3. Belangrijkste gezondheidscheck
 4. Type gezondheidchecks
 5. Waarom bevordert overheid gezondheidschecks niet?
 6. Langer leven met een gezondheidscheck
 7. Podcast over gezondheidscheck

Wat is een gezondheidscheck

Gezondheidscheck zijn preventieve testen om te kijken hoe de gezondheid van iemand er voorstaat.

Dat is meteen een hele wazige beschrijving. Maar dat is het ook, want de gezondheidscheck gaat van het opmeten van je BMI tot het invullen van een vragenlijst van 45 minuten tot een fysieke test met allerlei apparatuur.

Allemaal gericht op preventieve zorg, dan wel om amplitie.

Vincent Bastiaans, bewegingswetenschapper en coördinator HAN SENECA:"Het gaat echt om de gezondheid die nog geen problemen oplevert".

Amplitie is niet gericht op het behandelen (curatie) of voorkomen (preventie) van de negatieve gevolgen van een verkeerde leefstijl, maar juist op interventies die daaraan voorafgaan.

Waarom een gezondheidscheck doen

Het antwoord op deze vraag is volgens Vincent Bastiaans eigenlijk heel simpel.

Op het moment dat je op een goede, betrouwbare en valide manier monitort hoe iemands gezondheid er voor staat en zich ontwikkelt, dan ondervang je problemen.

Kanker vindt in veel gevallen zijn oorsprong is een slechte leefstijl, maar een gezondheidscheck houdt niet alles tegen.

Wel kan je er voor zorgen dat dat de eindstadia van ziekten er beter uitzien. Omdat ze eerder worden geconstateerd, kan er op tijd worden behandeld.

Dit leidt in veel gevallen tot een beter eindresultaat.

De zorg wordt goedkoper omdat de behandeltrajecten korter worden. Dus hoe eerder je iets opspoort, hoe goedkoper de behandeling.

Bezwaren tegen gezondheidscheck

Vanuit de zorg is het grootste bezwaar dat het de druk op de zorg onnodig verhoogt. Dit hangt natuurlijk af van het type test.

Op een MRI-scan zal je bijna altijd wel slechte cellen tegenkomen. Dit kan een vals-positieve uitslag of vals-negatieve uitslag opleveren.

Als het goed is herkent je lichaam deze slechte cellen, en ruimt zij deze op. Een arts is echter verplicht om dit verder te onderzoeken.

Het ethische dilemma is tegen welke kosten je hier bezwaar tegen mag hebben. Wat als je wel in vroegtijdig stadium een tumor ontdekt doordat je preventief onderzoek hebt gedaan?

Geen burger zou er spijt van hebben dat hij of zij vroegtijdig een tumor heeft ontdekt.

Belangrijkste gezondheidscheck

De belangrijkste metingen bij een gezondheidscheck zijn:

 • controle van je leefstijl;
 • controle van je cholesterol; en
 • controle van je bloeddruk.

Direct daar achteraan komt het meten van je bloedsuikerspiegel (glucose). Een te hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot Diabetes. Nederland kent momenteel meer dan 1 miljoen mensen met diabetes.  Zonder overgewicht is je kant op diabetes echter zeer klein

Cholesterol daarentegen kan je aan de buitenkant niet zien. Iedereen kan te hoog cholesterol krijgen. Zelfs als je 10 keer per week sport en supergezond eet.

Als je aanleg verkeerd is, kan je te hoog cholesterol krijgen.

Als je op je 40ste een te hoge cholesterol hebt, dan kun je, door bijvoorbeeld meer te sporten, voorkomen dat die op je 60ste explodeert. Hetzelfde geldt voor je bloeddruk, bloedsuikerspiegel etc.

Type gezondheidchecks

Er is een breed spectrum aan gezondheidchecks. Dit gaat van een vragenlijst tot een MRI scan, maar een bevolkingsonderzoek valt ook onder preventief medisch onderzoek.

De meest bekende gezondheidschecks:

 • Vragenlijst: denk aan leefstijl vragenlijsten. Aan de hand van jouw antwoorden (hoeveel groente eet je, kom je vaak buiten) kan je al zeggen of iemand risico loopt op het ontwikkelen van ziekten.
 • Bloedonderzoek / Urineonderzoek / Ontlasting / Speeksel
 • Meten van gewicht en lengte, mobiliteit, vetpercentage etc
 • MRI-scans
Gezondheidscheck - BodyFact
Nieuwsgierig naar je gezondheid? Doe de check!Geen energie, hypochonder of gewoon nieuwsgierig? Check je gezondheid!BESTEL GEZONDHEIDSCHECKGRATIS GEZONDHEIDSCAN Je gezondheid. Niks zo complex als het lichaam. Maar wat je niet meet kan je ook niet verbeteren. Dus wees slim, sluit het uit. Één simpele…

Waarom bevordert overheid gezondheidschecks niet?

In Nederland hebben we een vergoedingstructuur. Daar ligt het belangrijkste antwoord. Hiermee wordt bedoeld dat zorgverzekeringen kosten voor zorg in bepaalde gevallen vergoed. Voor preventie geldt dat niet.

Het moeilijke is dat je gaat betalen voor iets wat er nog niet is, namelijk een ziekte in de toekomst.

Vincent Bastiaans, bewegingswetenschapper en coördinator HAN SENECA:"Hoe vroeger je stress opspoort, hoe beter je het kan oplossen".

De groep die je moet controleren met een gezondheidscheck, een hele grote groep, hebben nu nog geen klachten en de komende 30 jaar ook niet.

Daarnaast is er een slechte lobby. Als je kijkt in Brussel, dan lopen daar gigantisch veel lobbyisten rond van de farmacie en een handjevol mensen die opkomen voor de gezondheidchecks.

Er is geen geld voor en het verhaal is moeilijk. Want waar ligt de verantwoordelijkheid van preventie?

Voor het behandelen (curatie) van ziektes weten we dat, namelijk bij de ziekenhuizen en artsen. Maar wie betaalt de kosten voor iets wat nog moet gebeuren?

Op dit moment ligt die verantwoordelijkheid bij jou en mij, de burger.

Langer leven met een gezondheidscheck

We kunnen concluderen dat een groot deel van de leefstijlziekten kunnen worden voorkomen. Hier ligt een rol in voorlichting, maar ook een rol in het vroegtijdig herkennen en ontdekken van risicofactoren.

De gezondheidscheck heeft niet alleen de rol van een "test", maar ook een rol van voorlichting. Je creëert bewustzijn door mensen inzicht te geven in het eigen lichaam en de eigen gezondheid.

Zal iedereen de juiste keuzes maken wanneer je weet dat je risico loopt? Waarschijnlijk niet. We weten allemaal wat we moeten doen om gezond te leven. Namelijk beweging en goed eten.

En dat is niet zo makkelijk.

Met die voorlichting helpen wij graag. Luister onder podcast hieronder!

Podcast over gezondheidscheck

Blijf op de hoogte

Zo'n 80% van alle hart- en vaatziektes kan worden voorkomen. 50% van de 65+'ers heeft een chronische ziekte. Het merendeel daarvan is gekoppeld aan leefstijl. Op alle leeftijden kan je hier positieve invloed op uitoefenen.

Bij BodyFact is het onze missie om jou je lichaam te laten begrijpen. Niet omdat we een van iedereen een dokter willen maken, maar omdat kennis jou helpt om de baas over je eigen gezondheid te worden. Het zijn vaak kleine aanpassingen die grote invloed hebben. Want iedereen wilt toch in gezondheid oud worden?


Meld je aan en ontvang elke week als eerste de belangrijkste lessen van de afgelopen week en kortingsacties op producten die jou helpen je gezondste en leukste leven te leiden.